Aygün: Emekliye ‘ya öl ya öl’ deniyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Ocak 2007’den itibaren emekli olduğu halde Bağ-Kur kapsamında bir iş yapanlardan kesilen sosyal güvenlik destek priminin yüzde 10’dan yüzde 33.5’e çıkacağına işaret ederek, bu nedenle on binlerce emeklinin dükkanını kapatmak zorunda kalacağını öne sürdü.


Cumhurbaşkanı’nın 15, CHP’nin ise 20 maddesinin tamamen ya da kısmen iptali için Anayasa Mahkemesine başvurduğu söz konusu yasanın, Anayasanın “sosyal devlet ilkesi”ne aykırı olduğunu belirten Aygün, aynı yasa ile milletvekillerinin kapsam dışı bırakılmasını eleştirerek, “Bu yasa, emekliye bay bay, vekile hay hay yasasıdır” ifadesini kullandı.


“EMEKLİYE (YA ÖL, YA ÖL) DENİYOR”


ATO Başkanı Aygün, IMF’nin isteğiyle çıkarılan yasanın, geçim derdine düşen emeklilere yaşam hakkı tanımadığını savunarak, açıklamasında şöyle devam etti:


“Bu yasayla emeklilere (Ya öl, ya öl) deniyor. 1 Ocak’tan sonra emeklinin önünde iki seçenek kalıyor: Ya emekli aylığı almaktan vazgeçip çalışmaya ve normal prim ödemeye devam edecek ya da emekli aylığı almaya devam edecek. Ama her ay, brüt asgari ücretin yüzde 33.5’i oranında, yani bugünkü rakamla 178 YTL sosyal güvenlik destek primi ödeyecek. Bu da emekliye (çalışma öl) demektir. Bu rakam, beyan edilen aylık kazanca göre, brüt asgari ücretin 6.5 katı olan bin 156 YTL’ye kadar çıkabilecek.”


Emekli Sandığı ve SSK emeklileri ile emekli şirket ortağı ve tüccarlar için de aynı durumun söz konusu olduğunu ifade eden Aygün, emeklilere yönelik bu haksızlığın, yılbaşından önce yapılacak bir düzenleme ile mutlaka giderilmesi gerektiğini kaydetti.


“KAYIT DIŞILIK ARTACAK, EMEKLİLİK HAYAL OLACAK”


Yeni düzenlemeyle çalışmayı sürdürecek emeklilerin, kayıtlı değil kayıt dışı çalışmaya yöneleceğine dikkat çeken Aygün, hükümetin “kaş yapayım derken göz çıkartacağını”, kayıtlı çalışan pek çok emeklinin kendi isteğiyle kayıt dışı kalacağını, hükümet kazanacağı paradan da olacağını belirtti.


Yasaya göre, 1 Ocak 2007 itibariyle 18 yaşındayken işe giren bir sigortalının 65 yaşında emekli aylığı almaya başlayacağını anlatan Aygün, Türkiye’de ortalama yaşam süresinin 66 yıl olduğuna işaret ederek, “Emekliye 1 yıl yaşama hakkı tanınıyor” görüşüne yer verdi.


İşsizliğin ve kayıt dışı istihdamın yoğun olarak yaşandığı Türkiye’de prim ödeme gün sayısının 7 binden 9 bin güne çıkarılmasının gerçekçi olmadığını vurgulayan Aygün, bu nedenle 1 Ocak 2007’den sonra işe girenler için emekliliğin hayal olacağını öne sürdü.


“EMEKLİ İKRAMİYESİ RİSKE GİRİYOR”


Aygün, yeni yasaya göre, kamuda ikramiyelerin 2008 yılından sonra, Emekli Sandığı yerine kişinin emekli olduğu kurum tarafından ödeneceğini hatırlatarak, bazı kamu kurum ve kuruluşlarıyla belediyelerin mali sıkıntıları nedeniyle emeklilik ikramiyelerini ödeyemeyeceğini, bu durumdan da vatandaşın zararlı çıkacağını ifade etti.


TRT’de haber hizmeti yapanlarla, Devlet Tiyatrosu sanatçıları ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şef ve üyeleri için öngörülen yıpranma payı ile ilgili düzenlemede, aynı işi özel TV kuruluşları, özel tiyatro ve orkestralarda yapanların kapsam dışı bırakılmasını da eleştiren Aygün, bu durumun Anayasa’nın 2. ve 10. maddelerinde ifadesini bulan hukuk devleti ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu kaydetti.


EMEKLİ AYLIKLARI DÜŞECEK


Yasayla aylık bağlama oranının da düşürüldüğüne işaret eden Aygün, mevcut durumda devlet memurlarının emekli aylıklarının hesaplanmasında en son görevinin aylığı ve yapılan ödemelerin brüt tutarları göz önünde tutulurken, yeni yasaya göre memurun göreve başladığı yıllardaki aylıklarının da hesaplamada dikkate alınacağını hatırlatarak, memurların emekli aylığının bugüne göre daha düşük olacağını belirtti.


ATO Başkanı Aygün, yasanın emekli aylıklarına yapılacak zammın enflasyon oranına göre belirlenmesini öngördüğünü, bunun da “düşük maaşa düşük zam-yüksek maaşa yüksek zam” anlamına geldiğini vurgulayarak, “Örneğin 400 YTL’ye yüzde 5 zam yapılırsa 20 YTL, 600 YTL’ye yüzde 5 zam yapılırsa 30 YTL artış anlamına geliyor. Bu uygulamayla zaman içinde maaşlar arasındaki uçurum büyür” görüşüne yer verdi.


 


 


 
 


 
 

1036400cookie-checkAygün: Emekliye ‘ya öl ya öl’ deniyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.