Azerbaycan’dan mağlup döndük

Kazakistan ve Belçika galibiyetleriyle EURO 2008 Elemeleri’ne 6 puanla başlayan, Almanya deplasmanında ise hayal kırıklığı yaşatan A Milli Takım, FIFA dünya klasmanında 102. sırada yer lan Azerbaycan karşısına 3 puan parolasıyla çıktı. Tofig Bahramov Stadı’nda Azeri taraftarların sevgi gösterileriyle karşılanan Milliler, sahadan 1-0’lık mağlubiyetle ayrılarak, 2’de 2’nin ardından 2’de 0 yaptı.

Maçta ilk net pozisyonu Azerbaycan yakaladı. 9. dakikada savunmanın arkasına atılan arapasına yetişen Nadyrov, kaleciyle karşı karşıya pozisyonda yerden vurdu. Kaleci Volkan, son anda müdahele ederek topu kornere gönderdi. 15’te Özer’in pasıyla topla buluşan Tuncay çok kötü vurdu. 18’de Hamit Altıntop’un uzak mesafeden müthiş şutu üst direkten döndü.

Türkiye, 20. dakikanın ardından kontrolü eline aldı. 24’te Semih’in pasıyla ceza sahasına giren Hamit’in bekletmeden vuruşunda, Agayev gole izin vermedi. 34. dakikada savunmanın arkasına atılan uzun pası iyi kontrol eden Semih, kaleciyle karşı karşıya kaldı. Ancak yan hakem ofsayt bayrağını kaldırdı. Dakikalar 35’i gösterdiğinde, maçın en net pozisyonu yaşandı. Soldan ceza sahasına gönderilen ortaya Gökhan, sert ve isabetli vurdu. Çizgi üzerindeki kaleci, iki hamlede topa sahip oldu.

Üst üste yakaladağı fırsatları değerlendiremeyen A Milli Takım, bir kez daha duran top zaafını sahneye koydu. 38’de sağdan korner kazanan Azerbaycan, çalışılmış bir gole imza attı. Ceza sahasında iki futbolcu topun üzerinden atladı, Sadygov gelişine sert ve düzgün bir vuruşla takımını öne geçirdi. İlk yarının kalan dakikalarında çabalar sonuç vermedi ve soyunma odasına konuk ekibin üstünlüğü ile gidildi.

Guus Hiddink, ikinci yarıya değişiklikle başladı. İlk 45’te beklentilerin uzağında kalan Özer, yerini Nihat’a bıraktı. Bu değişiklikle birlikte Tuncay ve Nihat, kanat değiştirdi. Arda’nın eksikliğini fazlasıyla hisseden Türkiye, orta sahada top tutamazken, ileri uçta Semih’in yalnız kalması dikkati çekti. Beraberlik golü için yüklenmeyi umarken, 54. dakikada kalemizde inanılmaz bir pozisyon yaşadık. Nadyrov’un soldan ceza sahasına gönderdiği ortada Chertoganov’un ayağına çarpan topu, Volkan son anda çizgiden çıkardı. 57’de Hakan ile Shukurov arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Hakem, iki futbolcuya da sarı kartını gösterdi.

Aradığı golü bir saat boyunca bulamayan Türkiye, olumlu futbol adına da umutsuz bir görüntü veriyordu. Hal böyle olunca, Hiddink, oyuna ikinci müdahalesini yaptı. 62. dakika Tuncay çıktı, Sercan Yıldırım oyuna girdi. Türkiye, ikinci yarıdaki ilk pozisyonunu 70. dakikada yakaladı. Hamit’in şutunun ardından ceza sahasında karambol yaşandı. Nihat’ın gelişine vuruşu istediği gibi değildi. 76. dakikada yüreğimiz bir kez daha ağzımıza geldi. Abushev’in bomboş pozisyonda sol çaprazdan sert vuruşu çerçeveyi bulmadı.

Hiddink, 82. dakikada risk aldı. Selçuk İnan’ı kenara alan Hollandalı çalıştırıcı, Halil Altıntop’u sahaya sürdü. Oyunu tekrar rakip yarı alanda oynamaya başlayan Türkiye, 84’te beraberlik golüne çok yaklaştı. Ceza sahası içinde topu elinden kaçıran kaleci Veliyev, Halil’in vuruşunu son anda kornere çeldi. 88’de ise Gökhan’ın şutu yan ağlarda kaldı. 4 dakikalık uzatmada da gol gelmeyince, Türkiye önemli karşılaşmayı 1-0 kaybetti.

Almanya ve Avusturya maçlarında kalesinde 9 gol gören Azerbaycan, sahasında oynadığı ilk karşılaşmayı kazanarak, EURO 2008 Elemeleri A Grubu’nda puanla tanıştı. Türk Milli Takımı ise Almanya’nın ardından Azerbaycan’a da deplasmanda mağlup olarak, son 2 maçında sıfır çekti.

AZERBAYCAN: 1 – TÜRKİYE: 0

Stat: Tefik Behramov
Hakemler: Aleksandru Dyakonu, Radu Adrian, Vida Ghinguleac (Romanya)
Azerbaycan: Kamran Agayev, Rail Melikov (Dk. 44 Aleksandr Chertoganov), Rashad Sadigov, Sasa Yunisoğlu, Elnur Allahverdiyev, Mahir Shukurov, Ruslan Abushev, Farid Guliyev (Dk. 70 Rauf Aliyev), Vugar Nadyrov, Rahid Amirguliyev, Vagif Dzhavadov (Dk. 83 Vurghun Huseynov)
Türkiye: Volkan, Gökhan Gönül, İbrahim Toraman, Servet, Hakan, Tuncay (Dk. 58 Sercan), Hamit, Emre, Selçuk (Dk. 80 Halil), Özer (Dk. 46 Nihat), Semih
Gol: Dk. 39 Rashad Sadigov (Azerbaycan)
Sarı kartlar: Dk. 55 Mahir Shukurov, Dk. 59 Rahid Amirguliyev, Dk. 77 Kamran Agayev (Azerbaycan), Dk. 55 Hakan (Türkiye)

(GÖKHAN KARATAŞ-ntvmsnbc)

727610cookie-checkAzerbaycan’dan mağlup döndük

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.