Azeri ve Ermeni liderler buluşuyor

Doksanlı yılların başlarında iki ülke arasında savaşa neden olan Dağlık Karabağ meselesi gündemde. Görüşme, ABD’nin çabasıyla yapılıyor.

Prag’da, Azerbaycan ve Ermenistan liderleriyle yapılacak önemli görüşmelerden biri de, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yapacağı görüşmeler olacak.

Gül’ün her iki liderle ayrı ayrı bir araya gelmesi bekleniyor. Türkiye, bir yandan Ermenistan’la sorunların çözümü, diğer yandan Azerbaycan’ın bu nedenle duyduğu rahatsızlığı giderme çabasında.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan arasındaki görüşmeyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde faaliyet gösteren Minsk Grubu’nun eşbaşkanlarından ABD organize etti.

Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, dün Washington’da her iki ülkenin dışişleri bakanları ile bir araya gelmişti.

KARABAĞ KONUSU

Bu gelişmeyi takip eden liderler arasındaki bugünkü görüşme, Prag’daki Amerikan büyükelçiliğinde yapılacak. Gündemdeki en önemli konu, Ermenistan işgali altındaki Dağlık Karabağ meselesi.

Toplantıya, Minsk Grubu’nun diğer eşbaşkanları Rusya ve Fransa’nın temsilcilerinin de katılması bekleniyor. Prag’da, konuyla ilgili bir başka görüşme de Cumhurbaşkanı Gül tarafından yapılacak.

Gül’ün, Aliyev ve Sarkisyan ile ayrı ayrı bir araya gelmesi bekleniyor. Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunların çözümü amacıyla, geçen sonbahardan bu yana açıkça süregiden görüşmelerin, Azerbaycan’ı rahatsız ettiği biliniyor.

Ankara, bir yandan Ermenistan’la sorunların çözümü için ilerleme sağlamaya çalışırken, diğer yandan da Azerbaycan’ın bu yakınlaşmadan duyduğu rahatsızlığı giderme çabası içinde.

Azeri-Ermeni meselesi ve Türkiye-Ermenistan ilişkileri nedeniyle süregiden üst düzey diplomasi trafiğinin önümüzdeki hafta da devam etmesi bekleniyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın önce Azerbaycan’ı, birkaç gün sonra da Rusya’yı ziyaret ederek, Cumhurbaşkanı Aliyev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin’le görüşmesi gündemde.

Önceki gün de, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Birinci Yardımcısı Araz Azimov Ankara’daydı. Bu, Dışişleri Bakanlığı görevine getirilen Ahmet Davutoğlu’na yapılan ilk resmi ziyaretti. (BBC)

1202220cookie-checkAzeri ve Ermeni liderler buluşuyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.