Bağdat yaşamı üniversitede ders…

Purdue Üniversitesi’nde bilgisayar oyunuyla Bağdat halkının sıkıntısı, matemi ve acısı tarih dersinde öğretilmeye başlandı.

ABD Savunma Bakanlığı, Pentagon ve NSA-Ulusal Bilim Akademisi’yle işbirliği içinde bulunan “Simulex” adlı şirketin Purdue’de başlattığı bilgisayar üzerinde öykünüm (simulation) tasarımı başarılı olursa, öteki üniversitelerde de eğitime sunulacak. Simulex’in, 500 civarında firma, üniversite, yüksek okul gibi kuruluşta bu eğitim yöntemini deneysel aşamada sürdürdüğü açıklandı.

“Öykünüm” yöntemiyle, Bağdat’ın kentsel yaşamına ilişkin veriler, bir bilgisayar programında tarih, coğrafya, ekonomi gibi konu başlıklarıyla öğrenciye sunuluyor. Öğrenci, kendisini ekran başında Bağdat halkı arasında bulup, bilgisayar destekli bir yakınlık ve duygu birlikteliği yaşıyor. Tasarımı uygulamaya alan Purdue Tarih Bölümü profesörü Bayan Stacy Holden, “Tarihi öğrenmenin en iyi yolu gerçek verilere dayanarak, bir toplumu anlayabilmek, hissedebilmektir” dedi.

3 yıllık Amerikan işgali sırasında toplanan tüm veriler, ABD Savunma Bakanlığı’nca Simulex firmasına bu amaçla devredilmişti. Simulex’in verilere göre hazırladığı Bağdat “resminin”, sınıflarda tarihsel gerçekliğin anlaşılmasına yardımcı olacağı beklenirken, aynı programın Irak’daki işgal kuvvetleri kurmay başkanlığında “Savaş Oyun ve Manevraları” açısından kullanıldığı bildirildi. Açıklamaya göre, bilgisayara günlük gelişmeler, gazete yazıları, Irak üzerine her türlü bilgi sürekli olarak ekleniyor, böylece öğrencilerin sivil halktan her gün yüzlece kayıp verilen Bağdat’ı kolayca kavradıkları gözlemleniyordu.

1993’de kurulan Simulex, son zamanlarda ABD’ye karşı olabilecek terörist saldırılar dahil olmak üzere, her türden “olasılık ve olabilirlik stratejisi” tasarlıyor, bunları başta Savunma Bakanlığı, Ordu kuruluşları, Kızıl Haç, FBI ve öteki federal kurumlara pazarlıyor.

FOTOĞRAF: http://news.uns.purdue.edu/ ‘ dan kullanıldı.

1126800cookie-checkBağdat yaşamı üniversitede ders…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.