Polise yine işkence suçlaması

Uyuşturucu ticareti yaptığı gerekcesiyle gözaltına alınan ve sınırdışı edilmesini bekleyen Gambia’lı Bakary J’ye (33) işkence yapan 3 Viyana’lı polis görevden el çektirililerek haklarında soruşturma açıldı.

Sanığın Avusturyalı eşi eşiyle görüştükten sonra aldığı bilgilerle Emniyet Genel Müdürlüğü’ne işkence şikayetinde bulundu. Eşinin işkence edildiği boş binayı polise gösteren genç kadın soruşturmanın derinleştirilmesini sağladı.

Polis ilk yaptığı araştırmada boş binanın meslektaşlarınca talim ve işkence amaçlı kullandığını saptayınca şaşırdı. Binada yaşayan kimsesiz bir adam da Gambia’lı sanığın binaya getirildiğinde kendisinin dışarıya çıkmaya zorlandığını belirterek hakkında işkence iddiasında bulunulan polislerden birisini tanıdı. Araştırmacı polislerin delilleri sunduğu savcılık da iddiaların çok ciddi olduğunu belirterek işkenceciler aleyhine dava açılacağını ve davaların sonuçlanıncaya kadar da Bakary J’ın sınırdışı edilmesinin sözkonusu olmadığını söyledi.

Öte yandan merkezi Londra’da bulunan Uluslararası Af Örgütü, evli ve iki çocuk sahibi Bakary J’e yapılan işkencenin insanlık onuruyla bağdaşmadığını vurgulayarak Avusturya polisi aleyhine yapılan iddiaların bir ilk olmadığını açıkladı. Uluslararası Af Örgütü, Avusturya hükümetinden işkence iddialarının üzerine gitmesi ve bu tür olayları sonlandırmasını istedi.

AVUSTURYA POLİSİNİN KARNESİ

Önceki yıllarda da bazı göçmenlerin polisin gazabına uğradığı ulusal basına yansımıştı. En önemli olaylardan bazıları şöyle:
– 1 Mayıs 1999’da yurtdışı edilmek istenen Nijerya kökenli Marcus Omofuma (25) uçakta ağzı bantlarla kapatılmış, eli kolu bağlanmış olarak Sofya üzerinde Nijerya’ ya götürülürken, boğularak hayatını kaybetmişti. Cenazesi Sofya’ dan uçakla geri getirilmiş ve sanığın ölümü ülkede uzun tartışmalara yol açmıştı. Omofuma’ nın ölümüne sebep olan polisler 8 ay göz hapsi cezasına çarptırılmıştı.

– 20 Mayıs 2000’de Imre B (37) polis memuru tarafından yanlışlıkla öldürülmüş, polisin aleyhine açılan soruşturma daha sonra kapatılmıştı.

– 31 Agustos 2002’de Kürt kökenli göçmen ailenin çocukları Bilal İlter (28) sokakta polis tarafından vurularak öldürüldü. Kürt gencinin ölümüne sebep olan polis daha sonra nefsi müdafa yaptığı gerekçesiyle serbest bırakıldı. Polis Bilal’in elinde bulunan su şişesini silah sandığı savunmasını yapmıştı.

FOTOĞRAF: Avuzturya polisinin işkencehanesi ve Gambia’lı Bakary J

1126810cookie-checkPolise yine işkence suçlaması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.