Bakanlar da istifa eder

Mart ayının başında Avusturya’nın Tirol eyaletinde kayak tatilinde bulunduğu sırada acilen hastaneye kaldırılan başbakan yardımcısı ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP) Genel Başkanı Josef Pröll, 13 Nisan günü yaptığı basın toplantısında her türlü siyasi görevinden sağlık nedenlerinden dolayı ayrıldığını açıklamıştı.
Hem ÖVP Genel Başkanlığı hem Avusturya koalisyon hükümetinde başbakan yardımcılığı ve hem de maliye bakanlığı görevini yürüten birisinin sağlık durumu nasıl iyi olabilirdi! Avusturya’nın maliye açığı kat kat artmış, parti oyları aşırı sağcı ve ırkçı partinin altına düşmüştü. Buna can mı dayanırdı!

Josef Pröll, istifasından önce tatilde bulunduğu Tirol eyaletinde ciğerlerindeki bir rahatsızlıktan dolayı hastaneye kaldırılmış ve akciğer enfarktüsü tanısı konulmuştu. Doktorların muayenesi sonrasında geçirmiş olduğu akciğer enfarktüsüne ait raporun Pröll’ün eşine iletileceği ve başbakan yardımcısının eşi ile beraber istifa konusunda karar vermesi beklenildiği duyurulmuştu. Josef Pröll’ün siyasi görevlerinden ayrıldığını açıklamasıyla hem başbakan yardımcılığı, hem maliye bakanlığı, hem de ÖVP genel başkanlık koltuğu boşalmıştı. ÖVP içerisinde kimler nereye gelecek, hangi koltuk kimler tarafından doldurlacak tartışması birden alevlenmişti. Her partinin bir büyüğü olduğu gibi, ÖVP’nin de bir “Amcası” vardı. Josef Pröll’ün amcası Aşağı Avusturya eyaleti valisi Erwin Pröll, ÖVP’nin içinde ağırlığı olan bir siyasetçidir. İstediği kişiyi parti başkanı, istediğini bakan yapma gücü olan birisidir. “Amca” Pröll “Demokrat” bir şekilde kimlerin hangi göreve getirileceğine karar verirdi mutlaka. Öyle de oldu.
Josef Pröll’ün yerine hükümete dışişleri bakanlığı görevinde bulunan Michael Spindelegger’in getirilmesi beklenirken, Avusturya Başbakanı sosyal demokrat Werner Faymann, Pröll sonrasında “ÖVP’nin koalisyon anlaşmasına uygun şekilde çalışmaya devam edeceğinden şüphe duymadığını” belirttmişti. Faymann için önemli olan hükümetin mutlaka devam etmesidir. Bu hükümet dağılırsa Allah muhafaza, aşırı sağcılarla hıristiyan demokratlardan oluşacak olası bir hükümeti bu ülke kaldıramaz diye düşünmektedir.

İstifa ettiğini açıkladığı basın toplantısında Josef Pröll, kamuoyu yoklamalarında partisinin sosyal demokratlar ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlükçü Partisi’nin (FPÖ) gerisinde kalarak, üçüncü siyasi güç olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirirken, son günlerde Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden ve delegasyon sözcüsü milletvekili arkadaşının çıkacak olan kanunlara lobicilik yapmak için para almasını da eleştirdi. Ancak olan olmuştu. Rüşvet denildiği zaman artık oklar partisini göstermekteydi.

Josef Pröll zor durumda olan partisinin kaptanlığından ayrıldıktan sonra, biraz dinlendikten sonra bir bankada mutlaka daha yüksek maaşla bir menejerlik görevine getirilecktir. Bu menejerlik görevi de partisine yakın olan Raıffeisenbank olacağı da kesin gibidir.

Maliye eski bakanı ve başbakan yardımcısı Josef Pröll’ün bütün siyasi görevlerinden ayrılmasından sonra, Avusturya Halk Partisi (ÖVP) yönetin kurulu üyeleri “Amca” Erwin Pröll’ün de katkısıyla yeni parti liderini seçti. ÖVP’nin yeni başkanı beklenildiği gibi Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger oldu. Spindelegger böylece hem partisinde genel başkan, hem başbakan yardımcısı koltuğuna oturmuş oldu.

Diğer taraftan dışişleri bakanlığı görevinden de şimdilik ayrılmayı düşünmeyen Spindelegger, parti içinde ciddi görev değişikliklerine gideceğini açıkladı. Avusturya’nın dışişleri eski bakanlarından uzun boylu sarışın Ursula Plassnik’in hıristiyan ve sosyal demokratlardan oluşan büyük koalisyon hükümetinin Avrupa Birliği politikasına muhalif tutumundan dolayı görevinden ayrılmasıyla, dışişleri bakanlığı görevine getirilen Michael Spindelegger, daha önce Avusturya’da tanınan bir politikacı değildi. Aşağı Avusturya eyaletinde Avusturya Hıristiyan Sendikacılar fraksiyonunda aktif olarak çalışan 52 yaşındaki Michael Spindelegger, siyasi yaşamla 1995 yılında milletveklili seçilerek tanışmış ve bir bakanlık görevine de ilk defa 2008 yılında getirilmişti.
Başarılı bir dışişleri bakanlığı dönemi olmadığı belirtilen Michael Spindelegger Avusturya’da homosexuellerin evlenmesine karşı düşüncesiyle ve aile yardım parasından “Çok çocuklu yabancıların faydalanacağından” aile yardım parasının yükseltimesine karşı çıkışıyla tanınmıştı.
Parti başkanı seçildiği gün her türlü konuda değişikliğe gidileceğini söyleyen Michael Spindelegger ülkedeki göçmen politikasını da yeniden düzenlemek istediğini açıkladı. Göçmen politikasının yeniden düzenlenmesi ülkede yaşayan başta Türkler olmak üzere göçmenler için bir tehdit olarak algılanmalı mı, göreceğiz.

1598360cookie-checkBakanlar da istifa eder

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.