Balonlar içinde sürpriz açıklaması…

En büyük sürpriz, Kayseri’ye liman yaparak Karadeniz ve Akdeniz suyunu Kayseri Limanına getirmektir. İstanbul boğazına paralel yapılacak bir kanal sorunları çözmezi birkaç sanayicinin kasasını doldurmak dışında.
Sanayi ülkeleri, yüzlerce yıldır kanallardan yararlanır. Suyolu kara yoluna göre daha ucuz olması nedeniyle, gelişmiş ülkelerin hepsinde kanallar mevcuttur ve sanayi limanları oluşturulmuştur.
Sanayimizin olmadığından dolayı, suyolu bize yabancıdır. Var olan sanayimizi ise su yanına yaparak kanal yapmaktan kaçınmışız, o yüzden Marmara bölgesi nüfus ve sanayi olarak en önemli alanımızdır. Suyolu olmayan ama sanayinin geliştiği yerlere ise, (genelde montaj sanayisi ve hizmet sektörüne yönelik alanlardır) kara yolunu geliştirmişiz. Karayolu en pahalı olanı seçmemizin en önemli nedeni, kalkınma planımızın dışarıdan belirlenmiş ve programlanmış olmamızdır. Bizler sadece hükümetler aracılığı ile sanki biz planlamış gibi iç kamuoyuna anlatmaktan başka bir şey yapmadık. Sanayi tecrübemizi ve bütün yaslarımızı dışarıdan bize sunulan kadar bildik ve uyguladık. Tamamı ile dışa bağımlı ve dıştan gelen etkiler ile tarih çizgimizi belirledik, iç dinamikler ve kendi kararlarımızı uygulayacak her hangi bir özgür ve özgün alanımız olmadı.
Önce kara yolu ile dışa bağlı olduk, sonra her şeyimiz ile dışa bağlı olarak geliştik.
Bizim ülkemizde hiçbir şey iç dinamikler ile değişmez, hep dışarıdan gelen etkiler ile değiştirmişiz ve bizler hep kendimizi biz yaptık, biz istedik diye kandırmışız. Hiçbir şey bizim isteğimiz ile olmadı, hazırlanan ortama çabuk uyum sağlayarak bu yanılsamayı hep yaşadık ve bizler sömürge devlet duygusuna kapılmadan her şeyi doğalmış gibi kabul ettik.
İstanbul boğazı su taşımacılığı için önemli yollardan biridir ve bugün dünyanın en büyük metropollerinden birini iki yakasında barındırmaktadır. Bu doğal olarak tehlikeyi de beraberinde taşımaktadır. Kontrol dışı malların geçiş yaptığı suyollarımızda bir çok kazalar oldu, fakat bugüne kadar kitlesel ölümlere yol açmamsı sadece bir şanstı. Hızlı gelişen teknolojide, taşınan mallarında hızlı geçmesi, tehlike boyutlarının da daha da artmasına gün geçtikçe şahitlik yapar konuma geldik.
Sanayi şehirleri, devletlerin denetimi içindeydi eskiden, Dünya Ticaret Örgütünün kurulması ile birlikte, gümrüklerden hangi malın, ne zaman, nereye geçeceği belirlendikten sonra, limanlar devletin denetiminde gözükmesine rağmen, artık denetim malların taşınmasına izin verenlerin eline geçmiştir.
Serbest rekabet olmasa da, rekabet koşulları içinde tüketime hazır ürünün maliyetinin en düşük olması önemlidir. Tasarımında, üretimine, üretiminden tüketimine kadar olan süreçte lojistik önemli bir işlevi vardır ve bu işlevini en ucuz maliyet içinde yapmalıdır. Sanayi devletlerinde, demiryolları ve karayolu ile bağlantılı olarak kanal sistemi de geliştirmiştir.
İstanbul boğazına paralel başka bir kanalın açılması düşüncesi İstanbul boğazını kurtaralım derken, Çanakkale boğazını tehlikeye sokacak bir gelişmede olabilir. Marmara iç denizine açılacak olan kanalın amacı sadece İstanbul şehrini kurtarmak ise, Çanakkale boğazını kim kurtaracak? Trafiğin daha yoğunlaşacağı ve hızlanacağı bir ortamda tehlike çanını ortadan kaldırmak değil, ötelemektir son yapılan açıklamalar. Üstelik kanal çevresinde de yoğun bir şehirleşme yaratacağı için, tehlikenin alanın değiştirilmesinden başka bir anlam ifade etmeyecektir. Denetim dışı malını taşımak isteyen firmalar boğazı kullanmayı sürdürecektir. BM kararları ortadadır ve hala geçerliliğini korumaktadır.
Büyük sürpriz olarak; sanayi şehrimiz Kayseri’ye kanal getirilmesi söylenmiş olsaydı, proje olarak onu daha çok desteklerdim, ama İstanbul boğazına paralel ve Marmara denizine açılacak olan kanalın bir sorun giderici tarafı olmadığını, nüfusun daha da batıya ve balkanlar üzerine yoğunlaşmasından başka şey ifade etmeyeceğini bilmek için müneccim olmaya gerek yoktur. İstanbul batı yakasının su kaynaklarının kurutulması ve o bölgede olan eko sistemin tamamı ile yok olması anlamına gelmektedir. Yapılan açıklama birkaç firmanın kasasına girecek paranın, halka süslü şekilde sunulması anlamındadır. Balonlar kim için uçuyor diye sormadan edemedim, bugünlerde yapılan açıklamalarda balonlar ile birilerine mesaj gönderiliyor, acaba bu mesajların adreslerini bilen var mı?

1587780cookie-checkBalonlar içinde sürpriz açıklaması…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.