Basının çınarı Hıfzı Topuz yaşamını yitirdi

Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin (TGC) en kıdemli üyelerinden, önceki Onur Kurulu Başkanlarından, gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz, bugün İstanbul’da hayatını kaybetti.

TGC Yönetim Kurulu, 100 yaşında yaşamını yitiriren Hıfzı Topuz’un ölümünün ardından başsağlığı mesajı yayımladı. Mesajda “Uzun yıllar gazeteci ve yazar olarak başarıyla çalışan en kıdemli üyelerimizden önceki Onur Kurulu Başkanımız Sevgili Hıfzı Topuz’u kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne ve basın emekçilerinin örgütlenmesine büyük destek veren Hıfzı Topuz’u hiç unutmayacağız. Meslektaşımızın ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” ifadeleri yer aldı.

RSF’den Erol Önderoğlu da “Hayatını basın özgürlüğü adına gazetecileri yüreklendirmeye adayan ve önemli eserler kazandıran değerli gazeteci-yazar Hıfzı Topuz’u kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Çok önemli bir değeri yitirdik. Ailesinin ve basın topluluğumuzun başı sağ olsun” mesajını paylaştı.

“ONURLU MÜCADELESİNİ ASLA UNUTMAYACAĞIZ”
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Hıfzı Topuz’un bir söyleşisinde yer alan “Gazeteci kalmaya devam ettim. Bir süre sonra hepsi gitti. Onlar devrildi, biz kaldık. Yani direnmekten vazgeçmemek lazım, dimdik durmak lazım, kafa tutmayı bilmek lazım, tehlikeyi göze almak lazım” sözlerini paylaşarak “Sendikamızın kurucularından, eski başkanımız ve gazeteciliğimizin asırlık çınarı Hıfzı Topuz’u kaybettik. Nitelikli haberciliğini, onurlu mücadelesini ve bilgece öğütlerini asla unutmayacağız. Güle güle Başkan!” dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Merkezi de yaptığı açıklamada “Türk Basın tarihinin hafızası, iletişim çalışmaları ve araştırmaları ile gazetecilik mesleğine büyük katkı ve emek sunan Hıfzı Topuz’u kaybettiğimizi büyük bir üzüntüyle öğrendik. Ailesine, yakınlarına, basın camiasına, dostlarına başsağlığı diliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sürekli Basın Kartı sahibi olan Topuz, 1998 yılında Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne, 2003 yılında TGC Basın Özgürlüğü Ödülü’ne, 2020 yılında da Nâzım Hikmet Dostluk Ödülü’ne layık görülmüştü.

HIFZI TOPUZ KİMDİR?
Hıfzı Topuz, 1923 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.

1947-58 yılları arasında Akşam Gazetesi’nde muhabir, istihbarat şefi, yazı işleri müdürü ve genel yayın müdürü olarak çalıştı, İstanbul Gazeteciler Sendikası Başkanlığı’nı yaptı.

Strasbourg Üniversitesi’nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans (1957-59) ve yine Strasbourg Hukuk Fakültesi’nde gazetecilik doktorası yaptı (1960).

Paris’te UNESCO Genel Merkezi’nde, İletişim Sektöründe Özgür Haber Dolaşımı Şefi olarak çalıştı (1959-1983).

Uluslararası gazeteci örgütleri arasında işbirliği, basın ahlakı ve gazetecilerin korunması projelerini yönetti, Afrika ülkelerinde, Hindistan’da, Filipinler’de gazetecilik eğitimi seminerleri düzenledi. Kara Afrika’da Kırsal basın projesini oluşturdu.

Anadolu, İstanbul ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültelerinde Basın, Radyo ve TV Tarihi, Uluslararası İletişim ve Siyasal İletişim dersleri verdi.

TRT’de Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı (1974-75). 1993’te BRT İstanbul Radyo ve Televizyon Genel Yayın Koordinatörlüğü yaptı.

1986’da İletişim Araştırmaları Derneği’ni (İLAD) kurdu.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nda iletişim Komitesi Başkanlığında bulundu. 1997’de İzmir’de Birinci Ulusal Kültür Kongresini, 1998’de de İstanbul’da Kültür Politikaları Sempozyumu’nu düzenledi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Onur Kurulu Başkanlığı’nı yaptı. TGC Balotaj Kurulu’nda çalıştı.

İngilizce ve Fransızca bilen Topuz, evli ve bir çocuk sahibiydi.

51 KİTAP YAYIMLADI
Hıfzı Topuz, çeşitli konularda 51 kitap yayımladı. Bunlardan başlıcaları şöyle: Kara Afrika (1970), Türk Basın Tarihi (1973), Caricature et Societe (Paris, 1974), Uluslararası İletişim (1985), İletişimde Karikatür ve Toplum (1985), Lumumba (1987), Status, Rights and Responsibilities of Journalists (Prag, 1989), Basında Tekelleşmeler (1989), Yarının Radyo-TV Düzeni (1990), Siyasal Reklamcılık (1991), Parisli Yıllar (1994), Hoşgörü (1995), Dünya Karikatürü (1996), Meyyale (1998), Kültür Politikaları (1998). Gazi ve Fikriye, Başın Öne Eğilmesin, Vatanı Sattık Bir Pula, Devrim Yılları, Bana Atatürk’ü Anlattılar. EVRENSEL (Fotoğraf: Kadir İncesu)

2720270cookie-checkBasının çınarı Hıfzı Topuz yaşamını yitirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.