Bask bölgesinde bombalı grev

Bombaların ikisi patlarken, ikisi etkisiz hale getirildi. Patlamalar sırasında ölen veya yaralanan olmadı.

Bask bölgesinin yönetim merkezi Vitoria’daki polis yetkilileri, Bilbao ile Santander’i bağlayan karayolu ile, kuzeydeki Viana kenti yakınlarındaki yolda sadece küçük çaplı hasar meydana geldiğini söylediler.

2003 yılında ETA’nın siyasi kanadı olduğu gerekçesiyle yasaklanan Batasuna partisi ise, iki ETA üyesi mahkumun cezaevinde ölmelerini protesto etmek amacıyla, Bask bölgesinde genel grev çağrısı yaptı.

Polis, mahkumlardan birinin kendisini hücresinde astığını, diğerinin ise kalp krizinden öldüğünü açıkladı. İspanyol haber ajansı EFE’nin bildirdiğine göre, karayollarına ve tren hatlarına kurulan barikatlar ateşe verildi.

Bask bölgesel yönetimi, eğitim ve sağlık sektöründe greve katılımın asgari düzeyde olduğunu açıkladı.

ETA?
ETA, 1968 yılından bu yana Bask bölgesinin İspanya’dan bağımsızlığı için silahlı mücadele yürütüyor. ETA’nın eylemlerinde bugüne kadar 800 kişi öldü, fakat örgütün son iki yıldır yaptığı eylemlerde kimse ölmedi.

Ateşkes ilan etmeyi planladığının bildirilmesine rağmen ETA bu yıl içinde 12 bombalı eylem düzenledi. Örgüt geleneksel olarak, bir yere yerleştirdiği bombanın patlamasından önce yetkilileri uyarıyor. (BBC)

1124690cookie-checkBask bölgesinde bombalı grev

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.