BBC’ye ‘Gazze’ tepkisi

İngiltere’deki ulusal yayın kurumu BBC’nin “tarafsızlığına zarar vereceği” gerekçesiyle Gazze’ye yardım amacıyla açılan kampanyaya yayınlarında yer vermemesi üzerine başlayan tartışma, siyasetçiler ve dini liderlerin de tepkilerini dile getirmesiyle büyüyor.


ITV, Channel 4 ve Channel 5’ın da aynı yöndeki tutumlarını değiştirerek yardım kampanyasıyla ilgili çağrılara yayınlarında yer vermeye karar vermelerinin ardından bu konuda yalnız kalan BBC, 13 yardım vakfının bir araya gelerek hazırladıkları iki dakikalık çağrı filmini yayınlamama kararlılığını sürdürüyor.


“Felakete Acil Müdahale Komitesi” adlı şemsiye grup tarafından açılan kampanyayı desteklemeyi reddeden BBC, bunun tarafsızlığına halel getireceğinin yanı sıra Gazze’deki istikrarsızlığın yardımın bölgeye ulaştırılmasını imkansız kılacağı gerekçesini de öne sürüyor.


İngiliz Anglikan Kilisesinin lider isimlerinin başında gelen York Başpiskoposu Dr. John Sentamu, BBC’yi eleştirirken, “Bunun taraf olmakla, tarafsızlıkla bir ilgisi yok. Bu, tümüyle bir insanlık meselesi” dedi.


Çağrının Hamas’a silah yardımı çağrısı olmadığını, tamamen insani yardıma yönelik olduğunu belirten Sentamu, BBC’nin bu talebi reddederek zaten “taraf olduğunu” ve tarafsızlık ilkesini çiğnediğini belirtti.


İngiliz kabinesinin Uluslararası Gelişmeler Bakanı Douglas Alexander, halkın BBC’nin bu kararıyla şaşkınlık yaşadığını ve karardan büyük üzüntü duyduğunu belirtirken, Toplum Bakanı Hazel Blears da BBC’nin en acil biçimde kararını gözden geçirmesi umudunu dile getirdi.


Liberal Demokrat Parti adına açıklama yapan Gölge Kültür Bakanı Don Foster da BBC’nin kararını “utanç verici” olarak niteledi.

820650cookie-checkBBC’ye ‘Gazze’ tepkisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.