Big Ben’i ‘kurtarma’ komisyonu işe başladı

Londra’nın en tanınmış simgelerinden olan Big Ben’in eğilmekte olduğu sonucuna varan uzmanlar, parlamentonun yer aldığı Westminster Sarayı’nda da çatlaklar oluştuğuna dikkat çekti.

Avam Kamarası’nda oluşturulan heyet çalışmalarına bugün başlarken, Imperial College öğretim üyelerinden Prof. John Burland “Big Ben’deki eğilmenin en azından 10 bin yıl daha kaygı yaratacak boyutta olmadığını” söylüyor.

Big Ben’in eğilmesini önlemek için toplanan milletvekilleri, Westminster Sarayı’nın satılıp yeni bir binaya taşınılması önerisini de ele alacaklar. Ancak böyle bir değişimin gerçekleşmesi olasılığı çok zayıf görülüyor.

Prof. John Burland, Imperial College”Big Ben’in, İtalya’daki Pisa Kulesi kadar eğik hale gelmesi 10.000 yılı alır.”

Milletvekilleri, onarım çalışmaları yapılırken geçici olarak başka bir binaya taşınılması fikrini de tartışacaklar.

Big Ben adını taşıyan çanın bulunduğu Saat Kulesi’nin inşaatı 1859 yılında tamamlanmıştı. O tarihten bu yana binanın altına beş katlı otopark ile yeni bir metro hattı inşa edildi.

‘Kule zaten eğikti, çatlaklar da eski’Bina altındaki katlı otoparkın inşaatı sırasında denetçi olarak görev alan inşaat mühendisi Prof. John Burland, Big Ben’in yıllardır eğik olduğunu, otopark çalışmaları başladığında da kuledeki eğikliğin açıkça görüldüğünü anlattı.

Saat Kulesi’nin cephe kaplamasında herhangi bir çatlama olmadığına işaret eden Prof. Burland, eğikliğin büyük olasılıkla kulenin inşası sırasında ve cephenin kaplanmasından önce meydana geldiğine inanıyor.

Eğilme sorunu, 96 metre yüksekliğindeki Big Ben’in başına gelen ilk sorun değil. 1976 yılında saatın sarkacı gövdeden aşağı düşmüş, saatın mekanizması tamamen tahrip olmuş ve Big Ben tam 9 ay hizmet dışı kalmıştı.

Prof. Burland, Westminster Sarayı’ndaki çatlakların da yıllardır mevcut olduğuna işaret ediyor ve “Çatlak bulunmayan eski bina diye birşey olmaz. Aslında bu çatlaklar yararlı, zira bina, alttan geçen metro hattından ziyade, ısınmayla bağlantılı olarak hareket halinde ve bu hareketlilik çatlaklar çevresinde odaklanıyor. Bunlar olmasaydı, başka çatlaklar oluşurdu.” diyor. (BBC)

840250cookie-checkBig Ben’i ‘kurtarma’ komisyonu işe başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.