Bilim adına ‘Genetik’ kıyım!

BİLİM ADINA GENETİK KIYIM

Adana`da 1976 yılından itibaren oluşturulmaya başlanan Türkiye`nin en büyük Narenciye Gen Bahçesi`nde bugün 21 farklı ülkeden getirilen 900`ün üzerinde farklı tür ve çeşit bulunuyor. Bu özelliğiyle adeta bir narenciye hazinesini barındıran bahçe, Türkiye’nin turunçgil tarımı için büyük önem taşıyor. Kentleşme ile birlikte kaybolan birçok genotipin son örneklerinin muhafaza edildiği Gen Bahçesi, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırmalar ile üreticilere bilgi aktarılmasında önemli katkılar sağlıyor. Ancak bu özellikleri nedeniyle sürekli korunması ve sahip çıkılması gereken bahçe bugün ne yazık ki adına “bilim ve teknoloji” denilen bir üniversite için yok edilmek isteniyor.

BİN 758 DÜNÜMÜ KAMPUS İÇİN TAHSİS EDİLDİ

Çukurova Üniversitesi’nin kampus alanı içinde görünen, ancak bir bölümü Maliye Bakanlığı‘na ait olduğu belirtilen Narenciye Gen Bahçesi‘nin 1.758 dönümü; Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Valiliği ve Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörlüğü`nün yaptığı ortak protokolle Bilim ve Teknoloji Üniversitesi‘ne kampus alanı olarak gösterildi. Bu kararın ardından bahçede kepçe ve sondaj makineleri ile zemin etüt çalışmaları başlatılması tepki çekti.

İŞ MAKİNELERİNİN ÖNÜNE GEÇTİLER

Önceki gün Gen Bahçesine zarar verecek çalışmaları engellemek için iş makinelerinin önüne geçen ZMO Adana Şube Başkanı Şahin Yeter, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Şengül, Ç.Ü. Rektörü Prof. Dr. Alper Aınoğlu ve Prof. Dr. İbrahim ORTAŞ`ın da aralarında bulunduğu öğretim üyeleriyle, öğrencilere polis tarafından sert müdahale yapıldı.

POLİS DARBINA SUÇ DUYURUSU

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Dr. Turhan Tuncer, girişime tepki gösteren ZMO Adana Şube Başkanı Şahin Yeter ve öğretim üyeleriyle öğrencilerin polis tarafından darp edilmesini kınayarak sorumlular hakında gereğinin yapılmasını beklediklerini belirterek ” Hukuka aykırı biçimde darp edilen ve tartaklanan grup, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaktır” dedi.

ZEYTİN GEN BAHÇESİ DE YAPILAŞMAYA AÇILDI

Çukurova Üniversitesi’nin ‘Zeytin Gen Bahçesi’nin de bir süre önce fen lisesi inşaatı için yapılaşmaya açıldığını anımsatan Tuncer, ZMO’nun büyük bir mücadel vermesine karşın önüne geçemedikleri kararın ardından, 386 çeşitten oluşan 773 zeytin ağacının bulunduğu bahçedeki 58 ağacın söküldüğünü söyledi.

ÜNİVERSİTE İÇİN ALTERNATİF ALAN BULUNSUN

Narenciye Gen Bahçesi`nde birçok özel türün geriye dönüşü olmaksızın kaybolmasına yol açacak, telafisi imkânsız bu yapılaşma kararının kabul edilebilir olmadığını ifa eden Tuncer, “Bilim ve Teknoloji Üniversitesi için alternatif bir alan bulunmalı ve Narenciye Gen Bahçesi korunarak gelecek kuşaklara aktarılmalıdır. Baskı politikaları ve saldırılar bizi yıldıramayacaktır. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası olarak Şube Başkanımız, öğretim üyeleri ve öğrencilere yapılan saldırıyı kınarken, ülkemiz doğal varlıklarının korunmasına yönelik mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunarız” açıklamasında bulundu.

GEN BAHÇESİNDE 900 GENOTİP BULUNUYOR

Adana- Mersin Otoyolun alt tarafında, PTT Evleri-Mehmet Akif Ersoy Mahallesi arasında kalan Narenciye Araştırma-GEN bahçesinin de bulunduğu toplam 2.500 dekarlık alanın 1.700 dekarı, yeni kurulacak olan Adana ‘Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ne tahsis edildi. Çukurova Üniversitesi yerleşim yeri oluşturulurken üniversiteye tapu mülkiyet sahipleri tarafından tahsis edildiği belirtilen alanın, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tararından Ulusal Turunçgil Genetik Kaynakları Koleksiyonları’na dahil ettiği bölge olduğu öğrenildi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün(FAO) Erken Uyarı Sistemi Veri Tabanında da yer alan 900’e yakın Genotipin bulunduğu ‘Çukurova Üniversitesi Turunçgil Genetik Kaynakları’ parsellerinden oluşan Narenciye–GEN bahçelerinde bugüne kadar çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel çalışma yapıldığı belirtiliyor. Bubgüne kadar 58 bilimel projenin yürütüldüğü alanda, 258 ulusal ve uluslararası yayın, 59 lisans mezuniyet tezi, 60 yüksek lisans mezuniyet tezi, 20 Doktora çalışması ve 1 doçentlik tezi çalışması yapıldığı öğrenildi.

1537870cookie-checkBilim adına ‘Genetik’ kıyım!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.