Bir yıllık grevlerin ardından İngiltere 1 Mayıs’ı karşılıyor

Arif BEKTAŞ / Evrensel Londra – İngiltere’de 1 Mayıs 2023’e, 500 bin öğretmen, 300 bin hemşire ve 130 bin kamu işçisi grevle girecek.

İngiltere’de son 30 yılın toplamından daha fazla grev bir yıl içinde gerçekleşti. Milyonlarca işçi, başta ücret artışı olmak üzere, iş koşullarının iyileştirilmesi, iş garantisi, daha iyi koşullarda emekli olma olanakları talepleriyle grevlere çıktı. 1 Mayıs 2023’e, 500 bin öğretmen, 300 bin hemşire ve 130 bin kamu işçisi grevle girecek.

DEMİR YOLU İŞÇİSİ GREV YOLUNU AÇMIŞTI
21 Haziran 2022 tarihinde ulusal çapta ilk grevini gerçekleştiren Demir yolu işçileri, yıllarca yapılmayan zamlar karşısında artık sessiz kalmayacaklarını ve eyleme geçeceklerini duyurarak meydana çıktı. Demir yolu işçilerini, posta, iletişim, sağlık, kamu işçileri izledi. Milyonlarca işçi 30 yıl sonra greve çıkmıştı. Bunun yanı sıra irili ufaklı binlerce grev gerçekleşti. Bu grevlerin birçoğu kazanımla sonuçlanırken, birçoğu da taraflar arasında yapılan anlaşmalar sonucu bitirildi. Ücret zammı merkezli grevlerin birçoğu, hükümet ve işverenleri masaya oturmaya zorlamış ve yapılan tekliflerin çok daha üzerinde zamlar alınarak grevler sona erdirilmiştir.

HALKIN DESTEĞİ ARTARAK DEVAM ETTİ
Hemen hemen tüm sektörlerde grevlerin olmuş olması, halkın desteğini de peşinden getirdi. Yer yer sokaklarda, grev karşıtları arayan televizyon kanalları, karşıt kimseyi bulamadı. Çünkü mikrofon uzatılan herkesin mutlaka bir sorunu söz konusuydu. Ya ücret ya da başka bir sorun yaşıyordu. Bu yüzden halkın grevlere desteği sürekli yüksek oldu.

HÜKÜMET SAĞLIKÇILARI MAHKEMEYE VERDİ
Yaklaşık 300 bin hemşirenin grev süresinin 1 Mayıs’ta bittiğini ve 2 Mayıs’ta da karar alan sağlıkçıların bir gün fazladan grev yapmaması için hükümet sağlıkçıları mahkemeye verdi. Salgın döneminde bakanlıklarının önüne çıkarak alkışlayanlar, şimdi alkışladıkları işçileri mahkemeye verdi. Mahkeme, 2 Mayıs’ta işçilerin grev oylama tarihinin sona erdiğini gerekçe göstererek iptal etti.

Fakat işçiler 1 Mayıs’ı grevle karşılayacak. Ülkenin birçok noktasının yanı sıra, Londra’daki St Thomas Hastanesi önünde sabahın erken saatlerinden itibaren toplanacak sağlıkçılar, burada yapacakları gösterinin ardından Trafalgar Meydanı’nda yapılacak 1 Mayıs mitingine katılacak.

İŞÇİLER GERÇEK BİR İŞÇİ PARTİSİ İSTİYOR
2023 yılı 1 Mayıs’ına İngiliz işçi sınıfı, sermayenin ağır saldırıları karşısında mücadele hattına yöneldiği bir atmosferde giriyor. Hükümetin de işçi ve emekçilerin hükümeti olmadığının açık bir şekilde hissedildiği ve anlaşıldığı bir dönemden geçiliyor. Uzun bir süredir İngiltere’de, belki 1 Mayıslarda görkemli gösteriler olmuyor. Fakat işçi sınıfı ile sermaye arasındaki savaş daha da keskinleşerek kendini gösteriyor. Bu durum, birçok sendikanın da işçilerden gelen baskı ile mücadele hattına gitmeyi sağladı. Muhafazakar Parti iktidarının baskıları, muhalefetteki İşçi Partisi’nin benzer tutumları, işçilerde yeni arayışlara neden oluyor. Yapılan birçok araştırmada, yeni ve işçilerin gerçek partisinin kurulmasını isteyen insanların sayısı giderek artıyor. Yaklaşık yüzde 60 oranında işçiler, Muhafazakarlardan kurtulmak için yeni bir işçi partisine ihtiyaç olduğunu belirtiyor. İngiltere’de 1 Mayıs’a işçiler, yeni bir parti talebi ile giriyor.

2684760cookie-checkBir yıllık grevlerin ardından İngiltere 1 Mayıs’ı karşılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.