Blair: Kuş gribi için paniğe gerek yok

Blair, konuyla ilgili soruları yanıtlarken, İngiliz hükümetinin  kriz yönetim komitesi olan Cobra’nın durumla ilgili bütün gözden geçirme çalışmalarını tamamladığını ve durumun kontrol altına alınması için bütün önlemlerin uygulanmaya hazır olduğunu bildirdi.


Halktan sakin olmasını isteyen Blair, İskoçya’da bir kuğunun ölümüne yol açan virüsün insanları da etkileyen H5N1 türü olup olmadığının henüz bilinmediğine dikkat çekti.


Blair, böyle bile olsa, hastalığın insandan insana geçtiğine dair bilimsel bir verinin bulunmadığını hatırlattı.


YİNE KUĞULAR ÖNCE ÖLDÜ


İskoçya’da ölü bulunan ve kuş gribi taşıdığı tespit edilen bir kuğu üzerinde yapılan ek testler, kuğudaki virüsün ölümcül H5N1 türü olduğunu doğruladı.
 
Ölü kuğu, İskoçya’nın doğusundaki Fife bölgesinde, Cellardyke adındaki sahil kasabasında sekiz gün önce bulunmuştu. Kuğunun H5N1 virüsün taşıdığının kesinleşmesinden sonra, yetkililer Cellardyke kasabasının etrafındaki koruma çemberinin 2,500 km karelik bir alanı kapsayacak şekilde genişletildiğini bildirdiler.


Kümes hayvanlarının bu koruma bölgesinin dışına nakledilmelerine izin verilmiyor. Bu bölge içindeki 175 kayıtlı çiftlikte 3 milyonun üzerinde kümes hayvanı olduğu belirtiliyor. Yetkililer, halk sağlığı konusunda endişe edilecek birşey olmadığını vurguluyorlar.


Göçmen olmadığı ve Britanya’da üreyen bir tür olduğu belirtilen kuğu üzerinde yapılan ilk testler hayvanın H5 virüsü taşıdığını göstermişti. H5N1 virüsü ise, kanatlı hayvanlarla yakın temas içinde olan insanlara bulaştığında ölümcül olabiliyor.


Fakat şu sırada bunun insanlar açısından geniş çaplı bir tehdit oluşturmadığına, çünkü virüsün insandan insana kolayca bulaşmadığına dikkat çekiliyor.


Yine de uzmanlar, virüsün bu yeteneği kazanacak bir mutasyona uğramasından ve potansiyel olarak milyonlarca insanın yaşamını tehdit edebilecek bir kuş gribi salgınına yol açmasından endişe ediyor. (AA ve BBC)

789850cookie-checkBlair: Kuş gribi için paniğe gerek yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.