Blair’den yenilginin hesabı soruluyor

Bir grup İşçi Partili milletvekili, Blair’in liderliği ve başbakanlığı devredeceği günle ilgili açıklama yapmasını isteyen bir bildiriyi imzaya açtı.


Yeni İşçi Partisi’ni iktidara taşıyan 1997 yılındaki genel seçim öncesinde, Gordon Brown ile ikinci iktidar döneminde parti liderliği ve başbakanlığı ona devredeceğine dair anlaşması bulunduğu ve bu anlaşmayı çiğnediği öne sürülen Blair, bu hafta sonunu Maliye Bakanı Brown ile partinin ve büyük ölçüde kendisinin geleceğini tartışarak geçirecek.


Brown ile Blair arasında yapılacak görüşmede, pek çok ihtimal üzerinde durulacağına dikkati çeken İngiliz basını, başbakanın koltuğu bırakmasının zamanının geldiğini yazdı.


Siyasi gözlemciler, Brown’ın, seçim yenilgisiyle ilgili olarak hükümetin en kısa sürede kendini yenilemesi gerektiğine dair yaptığı açıklamanın Blair’e uyarı niteliği taşıdığı yorumlarında bulundu.


300’den fazla belediye meclisi sandalyesi kaybeden Yeni İşçi Partisi’nin aldığı bu sonucun bir uyarı olduğunu belirten Brown’a iki eski bakan da destek verdi. Andrew Smith ve Nick Brown, Başbakan’ın artık gideceği tarihi belirlemesi gerektiğini söyledi.


Bu arada imzaya açılan ve Blair’den koltuğu bırakacağı tarihi açıklamasının istendiği bildiriye, şu ana kadar 50 civarında milletvekilinin imza attığı öğrenildi.


BURUK YAŞ GÜNÜ


Yeni İşçi Partisi’ni son 10 yılın en büyük seçim bozgununa uğratan Başbakan Blair, bu arada 53’ncü yaş gününü kutluyor.


Yeni İşçi Partisi saflarından milletvekilleri, son haftalarda üç önde gelen bakanın özel hayatları ya da tartışmalı politikaları nedeniyle eleştiri oklarını partinin üzerine çektiğini ve bunun bedelinin sandıklarda ödendiğini söyledi. Partinin verdiği kayıpları doğrudan Başbakan Tony Blair’in politikalarına bağlayanlar da bulunuyor.


Son dokuz yıldır Yeni İşçi Partisi karşısında üç ulusal seçimde hezimete uğrayan Muhafazakar Parti, iktidardan indirildikleri 1997 yılından bu yana elde ettiği en yüksek seçmen desteğini yakaladı. (BBC)

790710cookie-checkBlair’den yenilginin hesabı soruluyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.