Blair’in nükleer enerji planına tepki

Bugünkü İngiliz gazetelerinin tümü, konuyla ilgili tartışmalara yer verdi.


The Guardian, “Kabine nükleer enerjinin maliyeti konusunda bölündü” manşetiyle Hazine’nin, yeni nükleer santrallerin maliyetinin çok fazla olacağı yönünde tahmin yaptığını, bunun üzerine kabinesindeki bakanların Tony Blair’in nükleer santral planlarına karşı çıktığını belirtti.


The Independent da başyazısında, “Tehlikeli bir yaklaşım” manşetiyle Başbakan Blair’in nükleer planını şöyle değerlendirdi:


“Eğer nükleer enerji gerçekten göreceli olarak güvenli, kirlilik yaratmayan bir kaynak olsaydı; bu yöndeki argüman da iyi olacaktı. Ancak bu doğru değil. Nükleer enerji tehlikeli, atıklarının uzun vadede yok edilmesi de büyük sorunlara yol açıyor. Nükleer tesislere terör saldırıları da düzenlenebilir. Hem bu tür enerji aynı zamanda pahalı da…”


The Daily Telegraph da iki hafta önce çevreden sorumlu bakan yardımcılığı görevinden alınan Elliott Morley’nin de yeni nükleer santraller inşa edilmesinin, vergi mükelleflerine “çok fazla paraya” mal olacağını söylediğini yazdı.


TEK DESTEKCİ SAĞCI THE TİMES


Tüm bu tartışmalar içinde Başbakan Tony Blair’e en açık destek ise The Times gazetesinden geldi. Gazete başyazısında “nükleer seçeneği savunmanın bir nedeni de uluslararası politika” diyerek şu yorumda bulundu:


“Tony Blair’in nükleer seçeneğe yönelmesinde en önemli faktör, Rusya’nın Aralık ayında Ukrayna’ya sattığı doğalgazın fiyatını üç misli arttırmaya çalışması ve bu talebinin reddi üzerine vanaları kapamasıydı. Sonuçta kışın en soğuk döneminde Batı Avrupa’nın büyük bölümü baskıyı hissetti, gaz miktarı aniden düştü. İşte bu yüzden şimdi geçerli tek seçenek, nükleer yol.


Elbette sayın Blair’in dediği gibi Avrupa çapında, enerji verimini arttırmak, yenilenebilir kaynakları daha çok kullanmak ve atıkları azaltmak için daha çok çaba harcanmalıdır. Ancak sayıları ne olursa olsun jeneratörler ve rüzgar enerjisi üretilen tesisler, ülkenin büyüyen enerji açığını kapatmaya yetmeyecek. Tamamen Rus gazına bağımlı olan Finlandiya bile nükleer seçeneğe yöneldi. İngiltere için de bunu yapmak akıllıca olacaktır.”


 

791090cookie-checkBlair’in nükleer enerji planına tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.