‘BM insan haklarında yetersiz’

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, örgütün kapsamlı reform önerisine ek olarak yeni ve kalıcı bir insan hakları birimine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Annan, BM çatısındaki İnsan Hakları Komisyonu’nun, insan hakları ihlallerini önleyemediğini ve örgütün güvenilirliğini zayıflattığını vurgulayarak var olan komisyonunun yerine, daha fazla yetkiye sahip bir konseyin oluşturulması gerektiğini söyledi. Annan, dünya çapında acı verici olaylarınancak  bu şekilde önlenebileceğini öne sürdü.

İnsan Hakları Komisyonu’nun Cenevre’deki merkezinde yaptığı açıklamada Annan; yeni konseyin, hem daha sorumlu hem de daha çok ülkeyi temsil etmesi gerektiğini belirterek “Ancak bu durumda, daha kapsamlı ve tarafsız bir yaklaşımla insan hakları ihlallerine karşın daha etkin yardım sağlanabilir” dedi.

Konuşması sırasında Sudan’ın Darfur bölgesindeki insan hakları ihlallerine ve dünyanın çeşitli bölgelerinde kadınların içinde bulundukları kötü duruma da değinen Annan, “Artık insan haklarıyla ilgili olarak ‘sarfedilen sözlerin’ yerini ‘uygulama dönemine’ bırakması gerektiğini” sözlerine ekledi.

BM İnsan Hakları Komisyonu’na eleştiriler şöyle:

– 1946’da kurulan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nun 53 üyesi bulunuyor. Üyeler arasında Rusya, Çin, Sudan, Suudia Arabistan, Zimbabve ve Nepal gibi insan hakları sicili tartışılan ülkelerin yer alması ‘ana eleştiriler’ arasında…

– ABD ve insan hakları kuruluşları olmak üzere pek çok ülke ve kesimin tepkisine rağmen, Libya iki yıl önce komisyona başkanlık etmişti.

– Komisyon bu yıl da, Çin’deki insan hakları ihlalleri ya da Rusya’nın Çeçenistan’daki uygulamaları gibi konuları gündeme alınamadı.

1103020cookie-check‘BM insan haklarında yetersiz’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.