BM: Tsunami AİDS’i yaygınlaştıracak

BM Konferansı’nda Güney Asya’daki tsunaminin, geride 232 bin ölü ve milyonlarca evsiz bıraktıktan sonra, şimdi de AİDS’e yol açan HIV pozitif virüsünün yaygınlaşmasına  yol açtığı öne sürüldü.

Japonya Kobe’de yapılan “Asya Pasifik Bölgesinde AİDS” konulu BM konferansında, bölgede AİDS riskinin yükseldiği açıklandı. Dünyanın nüfusunun yarısından fazlasını barındıran Asya bölgesinde her gün 1.500 kişinin AİDS nedeniyle öldüğü, yeni vakaların dörtte birinin Asyaya ait olduğu belirtildi. Birleşmiş Milletler uzmanları, acil koruma programı başlatılmadığı taktirde gelecek 5 yıl içinde enfekte olan kişilerin 12 milyona ulaşacağı konusunda uyarıda bulundular.

Tsunami bölgesinde AİDS riski artışı, bölgedeki temel sağlık sisteminin yetersiz olmasından ve halkın doğal koşullara kolaylıkla teslim olmasından kaynaklanıyor.

BM’de AİDS uzmanı olan Jan Leo, Bölgede Tsunamiden sonra AİDS artışını sayısal olarak henüz tespit edemediklerini, ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve gebeliğin artmış olmasının AİDS riski için işaret olduğunu açıkladı.

Resmi görevliler ve yardım kuruluşları raporlarına göre, bölgede sağlık koşulları hayli yetersiz ve kondom kullanmak birçok önceliğe göre sırasını kaybetmiş durumda. Ayrıca Sosyo-psikolojik bir bakışla, yoksul ve cahil kitlelerde daha fazla görülen “sekse yönelme” içgüdüsü, hastalığa yataklık eden asıl faktör.

Bölgedeki Yabancı Görevliler de Risk Altında:
Sri Lanka’da bir kadın, BM görevlilerine kendi erkeklerini şikayet etti. İki çocuğunu Tsunamide kaybetmiş bir kadın olarak seksi aklına bile getiremezken, bölgedeki bütün erkeklerin kadın aradıklarını söyledi. Ayrıca felaket bölgesinde ağır koşullarda görev yapan birçok askeri ve sivil personelin de, streslerinden kurtulmak için seks işçilerine yönelmeleri, AİDS riskine katkıda bulunuyor.

Bangkok bölgesi AİDS çalışmaları direktörü Prasado Rao, AİDS gibi uzun zamanlı bir çalışma projesi için, acil önlemlerin gereğini birçok yardım kuruluşuna anlatamadıklarını söyledi. Rao, bu zihniyetin terkedilmesini ve bütün dünyanın bu konuda acilen yoğunlaşmasının kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.

BMraporlarına göre, dünyada 39 milyon kişi HIV/AİDS  taşıyor. Asya’da 8.2 milyon kişi enfekte ve bunların 5.1 milyonu Hindistan’da bulunuyor. En yüksek oran ise Sahara’nın alt bölgesinde kalan Afrika uluslarına ait. Bu bölgede yaklaşık 25 milyon kişi HIV pozitif.

1110330cookie-checkBM: Tsunami AİDS’i yaygınlaştıracak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.