BM Zirvesi, AB kulisine döndü…

Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot ile görüşen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs deklerasyonunun ek protokolün Meclis’teki onay sürecini sekteye uğratabileceğini söyledi. Bot ise, “Taslağın Türkiye’yi rahatsız ettiğini biliyoruz ancak Avrupa Birliği içinde görüş birliği sağlamak için bunları söylemek zorundayız” dedi.
 
Edinilen bilgilere göre, Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot, 3 Ekim’de Türkiye ile müzakerelere başlanması konusunda bir kuşku olmadığını ancak Avrupa Birliği’nin Kıbrıs konusunda karşı deklarasyon yayınlamak zorunda olduğunu söyledi.


Bot, “Taslağın Türkiye’yi rahatsız ettiğini biliyoruz ancak Avrupa Birliği içinde görüş birliği sağlamak için bunları söylemek zorundayız” dedi.


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ise bu sözlere, “Türkiye 17 Aralık’tan bu yana verdiği bütün yükümlülükleri yerine getirdi. Kıbrıs’ın bu şekilde bir engel olarak gündeme getirilmesi Avrupa Birliği’nin saygınlığını zedeler” yanıtını verdi.


“ONAY SÜRECİ SEKTEYE UĞRAR”
Gül, bu gelişmelerin ek protokolün Meclis’teki onay sürecini sekteye uğratabileceği mesajını da verdi. Abdullah Gül, asıl konuşulması gereken konunun Müzakere Çerçeve Belgesi olduğunu belirterek, “Bu belgenin iyileştirilmesini ve bundan da geriye gidilmemesini istiyoruz” dedi.


Abdullah Gül, görüşmede ayrıca, Kıbrıs’ta her türlü kısıtlamanın eş zamanlı kaldırılması konusunda Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’de yaptığı son girişimin karşılık bulmamasını da eleştirdi.

1024520cookie-checkBM Zirvesi, AB kulisine döndü…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.