BM’den Barış Kurma Komisyonu

Oybirliğiyle kabul edilen karar tasarılarıyla çatışmadan çıkmış ülkelerde istikrar ve kalkınmanın sağlanmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Eylül ayında yapılan BM Zirvesi’nde alınan karar doğrultusunda bir Barış Kurma Komisyonu kurulması yönündeki kararı memnuniyetle karşıladığını açıklamıştı. Barış Kurma Komisyonu’nun kurulmasına yönelik karar, BM Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde yer alan kararların ilk temel sonucu olarak değerlendiriliyor.

BM Genel Kurulu Başkanı Jan Eliason kararı “tarihi” olarak nitelerken, bunun savaştan çıkan ülkelerin barışa doğru yol almasını sağlayacak ilk BM organını kurma yönündeki bir karar olduğunu söyledi. Genel Kurul’da oybirliğiyle kabul edilen karar tasarısının hemen hemen aynısı BM Güvenlik Konseyi’nde de oybirliğiyle kabul edildi.

Güvenlik Konseyi’nde oylanan bir başka karar tasarısıyla da Konsey’in beş daimi üyesinin (ABD, İngiltere, Rusya, Fransa ve Çin) kurulacak Komisyonun bütün operasyonlarını denetleyecek olan daimi Organizasyonel Komisyon üyeliği kabul edildi. Aynı komisyonda Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan 10 üyesi için de iki sandalye öngörülüyor.
BM Barış Kurma Komisyonu, çatışmaların sona erdirilmesi için temel aktörleri biraraya getirecek, savaşta yıkıma uğrayan ülkeleri yeniden yapılandırarak ekonomik kalkınmalarına yardımcı olacak. Komisyon çalışmaları konusunda her yıl Genel Kurul’a bir rapor sunacak ve gündemde bulunan ülkelerdeki çatışma sonrası durum hakkında Güvenlik Konseyi’ne tavsiyelerde bulunacak.

AÇIK GAZETE: Ne gerek var böyle bir komisyona Bush ve Blair engellensin yeter…

1120750cookie-checkBM’den Barış Kurma Komisyonu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.