BM'nin Guantanamo tepkisi

BM yetkilisi Philip Alston, adil yargılamaya ilişkin uluslararası standartların karşılanmadığı Guantanamo'daki ABD mahkemelerinin kusurlu olduğunu belirtti.

ABD'nin, Küba'nın güneydoğusundaki Guantanamo'da bulunan donanma üssünde tutulan zanlıların bu kadar uzaktayken savunma avukatlarına erişiminin sınırlı olduğunu kaydeden Alston, buradaki ortamın mahkemede sunulacak zorlama kanıtlara da olanak tanıdığını ifade etti.

BM İnsan Hakları Konseyinin özel raportörü olan Alston, bu mahkemelerde bu koşullar altındaki yargılamayla yapılacak infazların uluslararası hukukun ihlali olacağını belirtti.

Alston ayrıca ABD ordusuna, Guantanamo'da ölen 5 zanlıyla ilgili dosyaları açmasını talep etti. ABD, bu vakaların hiçbiriyle ilgili soruşturma ve otopsi sonuçlarını açıklamamıştı.

Philip Alston, ABD'ye yaptığı iki haftalık ziyareti dün tamamladı. ABD'nin Guantanamo'da kurduğu mahkemelerde yargılanmak üzere belirlenen 20 zanlıdan 7'sinin, mahkum olması durumunda ölüm cezasına çarptırılabileceği belirtiliyor.

1174140cookie-checkBM'nin Guantanamo tepkisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.