‘Borat’ filmi Rusya’da yasaklandı

Rus basını, filmin bölücülük yapabileceği gerekçesiyle sinemalarda gösteriminin yasaklandığını belirterek, filmin DVD’lerinin satılabileceğini duyurdu.

Filmin Rusya’daki tanıtımını 30 Kasımda yapmayı planlayan Rus “Gemini Film” şirketi, Rusya Sinema Denetleme Kurulu’nun tavsiyesi üzerine filmi ülkeye getirmekten vazgeçtiğini açıkladı.

Öte yandan, Kazakistan yönetimi, filmin Kazakistan’da gösteriminin yasaklanmayacağını belirtirken, Rusya’nın filmin sinema salonlarında gösterimine yasak getirmesi ülkede çeşitli tartışmalara yol açtı.

“20. Yüzyıl Fox” şirketinin Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) temsilcisi Marina Bogyagina yaptığı açıklamada, “Filmin Rusya’da yasaklanmasıyla ilgili resmi bir yasak yok. Avrupa ve ABD’deki sinemalarda gösterilen bu filmi Rusya’ya getirmeden önce Rusya Federal Sinema ve Kültür Ajansına incelettik” dedi. Filmi izleyen uzmanların, bazı vatandaşların duygularını incitebileceği gerekçesiyle filmin sinema salonlarında gösterilmemesi tavsiyesinde bulunduğunu ifade eden Bogyagina, “Ancak filmin tamamen yasaklanması söz konusu değil. Bu filmin DVD’leri satışa sunulacak” diye konuştu.

17 milyon dolar gibi düşük bir bütçeyle çekilen, komedyen Sacha Baron Cohen’in belgesel tadındaki komedisi, geçen hafta sonunda ABD’de 26,4 milyon dolar gişe hasılatı sağlayarak sürpriz yapmıştı.

Bu filmi, 20 milyon dolar hasılatla izleyen aile filmi “Santa Clause 3” ABD’de 3458 sinema salonunda gösterime girerken, Borat’ın sadece 837 sinema salonunda izleyiciyle buluşmasına rağmen böylesine bir başarı göstermesi dikkat çekici bulundu.

Kültürel aydınlanma ve çekici aktris Pamela Anderson’ı arayan Kazak gazeteci rolündeki Cohen’in filmde Kazakistan ile ilgili anlatımları bu ülke yöneticilerinin büyük tepkisini çekmişti. Filmde, Yahudilerle ilgili yapılan espriler de Musevi kuruluşlarının büyük tepkisini toplamıştı.

Gözlemciler, filmin Rus sinemalarında yasaklanmasının, iki ülke arasındaki son derece iyi olan dostluk ilişkilerinden kaynaklandığını belirtiyorlar.

1140250cookie-check‘Borat’ filmi Rusya’da yasaklandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.