‘Brezilya’da polis yargısız infaz yapıyor’

Rapor, Brezilya hükümetini gecekondu bölgelerinde yaşayan milyonlarca yoksulu çeteler ve uyuşturucu kaçakçılarının denetimine terk etmekle suçlamanın yanısıra polisin sık sık başvurduğu belirtilen yargısız infaz yöntemi de eleştirildi.

Polisin yargısız infaz ve işkence gibi, büyük insan hakları ihlalleri işlediği ve yolsuzluklara karıştığı belirtilen Rapor’da Brezilya’nın iki büyük kenti Rio de Janeiro ve Sao Paulo’da polisin yılda yaklaşık 2 bin kişiyi öldürdüğü öne sürüldü.

Uluslararası Af Örgütü’nün “Vurarak Geliyorlar” başlıklı raporunda emniyet görevlileri, yoksul semtlerdeki operasyonlarında yalnızca büyük ve şiddetli baskınlar düzenleme yöntemini kullandıkları belirtildi.

HER KESİM ÖLDÜRÜYOR
Güvenlik kuvvetlerinin geçtiğimiz aylarda Rio’da rastgele ateş açarak 29 kişiyi öldürdükleri olay, ayrıntılarıyla anlatıldığı Rapor’da hükümetin izlediği siyasetin polisi de tehlikeye attığı, uyuşturucu çetelerinin Rio’da geçen yıl 54 memuru öldürdüğü yer aldı..

Uluslararası Af Örgütü, Brezilya’nın güvenlik siyasetinin yeniden gözden geçirilerek suçu önleme, adaleti kuvvetlendirme ve silah kontrolü konularına ağırlık verilmesini tavsiye etti.
 
ÇİKO MENDES

Brezilya’daki yağmur ormanların yakılarak meralara dönüştürülmesine karşı çıkan kauçuk işçileri, yerliler ile McDonald’s’ın da desteklediği öne sürülen besiciler arasında kıyasaya mücadele yıllardır sürüyor. 22 Aralık 1988’de kauçuk işçisi Çiko Mendes de besicilerin adamları tarafından öldürülmüş ve cinayet uluslararası büyük tepkiye  neden olmuştu.

FOTOĞRAF: Çiko Mendes

1119530cookie-check‘Brezilya’da polis yargısız infaz yapıyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.