Brown’dan da Oram Davası yorumu

İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin adına Brown ile görüşen 5 kişilik ekibi kabul eden Başbakan Brown, “Konu İngiltere’deki yüksek mahkemeye gelecek ve sonuca orada ulaşılacaktır. AB Adalet Divanı’nın kararı iki ülke arasındaki görüşmelere engel yaratacaktır. İki liderin herzamankinden daha fazla desteğe ihtiyacı var” dedi.

Başbakanlık konutunda 30 dakika süren görüşmede, İngiltere’nin Avrupa İşleri’nden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Caroline Flint de bulundu.

Avrupa Adalet Divanı’nın kararından duyulan kaygıları dile getiren ekip, Kuzey Kıbrıs’a yönelik izolasyonların da kaldırılmasını istedi.

Görüşme sonrasında Flint, Brown’un İngiltere’nin Kıbrıs’ta iki lider arasında sürdürülen çözüm süreciyle ilgili müzakerelere olan desteğini sürdürdüğünü söylediğini belirtti.

Flint başbakanın sözlerini şöyle aktardı:

“Sayın Başbakan, ‘Davanın ikili görüşmelerin önüne geçmesine izin vermeyeceğiz. Konu İngiltere’deki yüksek mahkemeye gelecek ve sonuca orada ulaşılacaktır. AB Adalet Divanı’nın kararı iki ülke arasındaki görüşmelere engel yaratacaktır. İki liderin herzamankinden daha fazla desteğe ihtiyacı var’ diye konuştu…”

Flint Adada’daki ikili görüşmelerden iyimser olduklarını belirterek, “İngiliz hükümeti olarak çözümün uzun süreli ve sürdürülebilir bir barışla mümkün olabileceğine inanıyoruz” dedi.

Heyette yer alan Kıbrıslı Türk Osman Tango, Başbakan Brown’un kendileriniilgiyle dinlediğini belirterek görüşmenin olumlu geçtiğini söyledi.

Tango, Brown’dan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı resmi olarak Londra’ya davet etmesini istediklerini ve Başbakanın buna olumlu baktığını da dile getirdi.

Heyetteki Enfield Belediyesi’nin İşçi Partili Meclis üyesi Ahmet Öykener de, Oram Davası’nın sorunu içinden çıkılmaz bir hale sokacağından kaygılandıklarını belirterek Başbakan Brown’un konuya hakim olduğu izlenimi edindiklerini belirtti.

“KARAR HAKKINDA HUKUKİ İNCELEME YAPILIYOR”

Öte yandan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Adalet Divanı’nın Orams davasında aldığı karar hakkında ayrıntılı hukuki inceleme yapıldığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bu kararın, müzakere sürecinde belirlenmiş parametrelere ve kurulacak yeni ortaklığın doğasına aykırı olduğu; Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) haksız şekilde aldığı Avrupa Birliği üyeliğini, çözüm çabaları aleyhine nasıl suistimal ettiğinin açık bir örneğini oluşturduğu kaydedildi.

Açıklamada, Kıbrıs sorununun kapsamlı, adil ve kalıcı çözümüne zarar verici mahiyette olan kararla ilgili alınabilecek önlemlerin KKTC makamlarıyla müştereken değerlendirildiği belirtildi.

821950cookie-checkBrown’dan da Oram Davası yorumu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.