“Bu bizim yasamız değildir”

Avusturya Yeşiller Partisi, Uluslararası Af Örgütü, Kilise, Avusturya Öğrenci Örgütü, Asyl in Not, Sos Mitmensch gibi parti ve çevrelerin katıldığı protesto yürüyüşüne Viyana Polis’inin vermiş oldğu bilgiye göre 1600 kişi katıldı.

Yurtdışından Rot Weiss Rot (kırmızı beyaz kırmızı) kartı ile Avusturya’ya getirilecek işçilerin Avusturya’ya getirilişi ve onların çalışma şartlarını düzenlemek için bu yılın mayıs ayından itibaren yürürlüğe girmesi beklenen yeni yabancılar yasasının bazı bölümleri tepkileri üzerine çekti.

Viyana’nın batı Tren İstasyonu istikametinden hareket eden protestocular, şehrin merkezinde bulunan parlamento binası önüne kadar yürüyerek, yeni yabancılar yasasını slogan ve pankartlarla protesto ettiler. “Bu yasa bizim yasamız değildir” parolası öncülüğünde yürüyen protestocuların en ön saflarında Türk kökenli federal milletvekili Alev Korun ve eyalet milletvekili Şenol Akkılıç’ın olduğu dikkat çekti. Avusturya Parlamentosu önünde bir konuşma yapan Yeşil milletvekili Alev Korun yeni yabancılar yasasını bu haliyle “Evrensel insan haklarına aykırı bulduğunu” ifade etti.

En önde soldan ikinci sıradaki Alev Korun, onun yanında şemsiyeli Şenol Akkılıç yürüyüşte

Sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı protesto yürüyüşü Avusturya Parlamentosu önünde son bulurken, çeşitli sanatçıların vermiş olduğu konserlerle protesto eylemi Çarşamba gecesi geç saatlere kadar devam etti. Çarşamba gecesi geç saatlerde olaysız şekilde biten protesto eyleminin esas hedefi, yeni yabancılar yasasındaki ilticacalara yönelik uygulama oldu. Yasaya göre, iltica başvurusunda bulunan başvuru sahibi, başvuru yaptığı günden itibaren bir hafta süresince polis denetiminde bulunmak zorunda kalacaktır. Böylece bu bir hafta içinde iltica başvurusunda bulunan kişi, hem polisin denetiminde bulunmuş olacak, hem de iltica başvurusunda bulunan kişinin sorgulaması yapılacaktır biçiminde savunuldu. Ayrıca iltica başvurusunda bulunan kişinin başka ülkelerde iltica başvurusunda bulunup bulunmadığını da bu bir haftalık süre içinde kontrol etmiş olacaktır düşüncesi de belirtildi. Protesto edilen diğer bir nokta ise, ilticası ret edilen kişinin yurtdışı edilme yaşı 18’den 16’a düşürülmesi oldu.

Yeni yasa Avusturya Halk Partisi, Avusturya Özgürlükçü Partisi, Avusturya Geleceği için Birlik gibi Avusturya’nın sağcı ve aşırı sağcı partileri tarafından onay bulurken, Avusturya Sosyal Demokrat Partisi “Uyum düşmanı bir yabancı yasası” olarak değerlendirdi. Avusturya Yeşiller Partisi ise yasanın “bu haliyle kabul edilemez” olduğunu ifade ettiler.

1527690cookie-check“Bu bizim yasamız değildir”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.