Buğdayda istenilen fiyat: 70 YKr+prim

Yetkin, masasına koyduğu buğday başakları ve ekmekle düzenlediği basın toplantısında, bu yıl 18,5 milyon ton buğday üretiminin gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi. Türkiye'nin yıllık buğday ihtiyacının yaklaşık 18 milyon ton olduğuna dikkati çeken Yetkin, bu durumda 2008'de buğday ithalatına gerek kalmayacağını ifade etti.


Yetkin, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yapılan ''Yılın 12 ayı boyunca buğday ithal etme yetkimiz var'' açıklamasını hayretle karşıladıklarını, ürün varken ithalat yapılmasının anlamsız olduğunu söyledi.


Buğdaya verilen primlerin kaldırılacağı söylentilerinin olduğunu anlatan Yetkin, ''Bunu düşünmek bile istemiyorum. Prim sistemi üretimi kayıt altına almak demektir. Kaldırılması çok yanlış olur'' diye konuştu.


Türk çiftçisinin, yüksek girdi fiyatları nedeniyle çok zor şartlarda üretim yaptığını ifade eden Yetkin, şöyle konuştu:


''Çiftçi artık tarlasına daha az tohum, daha az gübre, daha az ilaç atarak, sürdüğü alanı daraltarak, zor şartlarda üretim yapıyor. Türk çiftçisinin buğdayda 2008 yılında istediği fiyat, kilogram başına 70 YKr, artı primdir. Geçen yıl bu rakam 47 YKr idi. Bugün Çukurova'da tüccar, buğdayı çiftçiden 60 kuruşa alıyor. Bu durumda TMO en az 60 kuruşla piyasaya girmeli.''


Kırmızı mercimek üretiminde rekolte kaybının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu ifade eden Yetkin, ''TMO, çiftçilerin elindeki mercimeği alsın. Yetmez ise ithal etsin. Böyle giderse mercimek fiyatı ağustos ayında iki katına çıkar'' dedi.

1059620cookie-checkBuğdayda istenilen fiyat: 70 YKr+prim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.