Bulgaristan’dan ABD’ye üç üs

Bu konudaki anlaşma, NATO toplantıları için Sofya’da bulunan Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Condolezza Rice ile Bulgaristan Dışişleri Bakanı İvalio Kalfin arasında imzalandı.

Anlaşmayla Washington, Bulgaristan-Türkiye sınırındaki Bezmer hava üssü ve Nova Selo üssü ile, ülkenin orta kesimindeki Graf İgnat-Yevo’ya asker ve uçaklarını konuşlandıracak.

Üslerin Orta Doğu ve ötesindeki noktalara gerektiğinde hızlı sevkiyat yapabilme amaçlı olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

İmza öncesinde üslerin egemenliği konusunda sorun yaşanmıştı. Varılan anlaşmaya göre, üsler Bulgaristan’ın kontrolünde olacak, ancak buradaki Amerikan askerleri Amerikan yasalarına tâbi olacak.

Anlaşmada, bu üslerden üçüncü bir ülkeye yapılacak bir saldırının Bulgaristan Hükümeti’nin onayını gerektireceğine ilişkin bir hükmün yer aldığı tahmin ediliyor.

Ancak Sofya’da bulunan BBC muhabiri Nick Thorpe’a göre, Washington’un yakın bir müttefiki olan Sofya’nın ABD’nin böyle bir operasyonunu veto etmesi çok olası görülmüyor.

Amerika Birleşik Devletleri iki yıl önce Avrupa’daki askeri varlığını yeniden yapılandıracağını açıkladığında, Bulgaristan, topraklarını askerlere açmaya en istekli ülkelerden biriydi.

Bu plan kapsamında çoğu Almanya’daki 70 bin Amerikan askeri ya ülkelerine dönüyor ya da Irak ve Afganistan gibi bölgelere sevkediliyor.

ABD, Bosna’daki barış gücü komutasının NATO’dan Avrupa Birliği’ne geçmesi ardından, Macaristan’daki Taszar ve Bosna’daki Tuzla üslerini kapatmış, Kosova’da ise varlığını sürdürmüştü.

Orta Asya’da ise, Özbekistan üssünün boşaltılması ardından, Kırgızistan da benzer bir talepte bulunabileceğini belirtiyor.

Ancak en azından şimdilik Bulgaristan ve Romanya’daki yeni üslerle ilgili anlaşmalar 10 yıl süreyle geçerli olacak. (BBC)

1127630cookie-checkBulgaristan’dan ABD’ye üç üs

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.