Bulut: Açılım Kürtlerin taleplerinin gerisinde

“Kitap Günleri” etkinlikleri arasında düzenlenen “Kürt açılımı, Türkiye ve Ortadoğu” konulu panelde konuşan Bulut, Türkiye gündemi hakkında görüşlerini belirtti.

Day Mer Başkanı Ahmet Sezgin’in yönettiği söyleşide Bulut, hükümetin Kürt açılımına zorlayan iç ve dış dinamikler olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Dış dinamik olarak ABD’nin bölgedeki politikalarının etkili olduğu söylenebilir. ABD Türkiye’yi, Irak’tan çekildiğinde kendisine vekillik edecek bir ülke olarak görüyor. Bu nedenle de Türkiye’nin Kürt, Ermeni, Alevi sorunlarını çözmesini istiyor. ABD bunu aynı zamanda bölgenin güvenliği için de bir zorunluluk olarak gövrüyor.”

Bulut, açılıma kaynaklık eden iç dinamikleri de şöyle açıkladı:

“Nabucco doğal gaz boru hattında olası bir kesintiyi Türkiye tazmin etmeyi taahhüt etti. 3 bin 300 kilometre uzunluğunda
olacak boru hattı, Ortadoğu ve Osta Asya doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya, Avusturya topraklarına kadar taşıyacak. Boruların geçtiği bölgelerde kalıcı bir istikrar zorunlu. Bir diğer olgu da Türkiye’nin 25 yıldır ‘PKK eşittir terör’ anlayışıyla Kürt sorununun çözülemeyeceği anlaşıldı. Toplumun farklı kesimleri de artık siyasi bir çözüm istiyor… Açılımı iç dinamikler dayattı…”

Bulut, AKP’nin izlediği açılım politikası hakkında da şu bilgileri verdi:

“AKP önce ‘Kürt açılımı’ dedi. Tepkilerle gelince adı ‘demokratik açılım’ oldu sonra yine değişti ve ‘Milli Birlik ve Beraberlik’ denildi… AKP açılımın niteliğini kendisi de tam bilmiyor ve açılımdan anladığı Kürtler’in beklentilerinin çok gerisinde… Örneğin bir temel hak olan Kürt enstitüsü, Kürt radyo-tv’si açılması ya da Kürtçe mevlit okunması açılımdan sayılıyor. AKP’nin ana dilde eğitim, kültürel ve idari özerklik talebi, operasyonların durması, Öcalan’ın serbest bırakılması gibi istekleri gerçekleştirmesi mümkün değil…”

“Eve DÖnüş” konusunda bir kardeş kavgasının olmayacağını belirten Bulut, “Her iki tarf ta birbirlerinin hassasiyetini gözetmeli” dedi…

Ortadoğu’daki sorunlara da değinen Bulut, İsrail’in dillendirmesine karşın ABD’nin İran’a saldırmasını ummadığını belirterek, “ABD’nin bölgede ciddi sorunları var. Yeni bir sorun istemiyor…” diye konuştu…

825780cookie-checkBulut: Açılım Kürtlerin taleplerinin gerisinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.