Burada bir yanlışlık var

İngiltere’de bir yandan salgın, öte yandan ekonomi yönetiminde beceriksizlik hepimizi dünü arar hale getirdi. Pardon yanlış yazdım “biz çalışan ya da çalışamayanlara” diyecektim. Ajansları tararken “kör göze parmak” niteliğindeki haberler içimi acıtıyor gerçekten. Biz emekçiler iki yakamızı bir araya getirmeye çalışırken irili ufaklı, cümlesiyle şirketler deveyi hamuduyla yutuyor. Üstelik faturasını da bize yazarak… İşte bazı örnekler:

* Petrol devi Shell, yılın ilk çeyreğinde 9,13 milyar dolar ile rekor kâr açıkladı. İngiltere merkezli enerji şirketi Shell, yüksek petrol ve doğal gaz fiyatlarının ve ticaret bölümünün güçlü performansının etkisiyle 2022 yılı ilk çeyrekte kârını yüzde 43 artırarak 9,13 milyar dolara çıkardı.  Geçen yılın aynı döneminde kâr 3,23 milyar dolar olmuştu. Analistler ise 8,67 milyar dolar kâr bekliyorlardı.Shell’in Rusya’daki operasyonlardan çıkma kararı nedeniyle vergi sonrası 3,9 milyar dolar değer düşüklüğü yazıldı. İlk çeyrekte 5,4 milyar dolar, hisse başına 25 cent temettü dağıtacak olan Shell, 8,5 milyar dolar tutarında da hisse geri alımı yapacak.   

* İngiltere merkezli enerji devi BP yılın ikinci çeyreğinde yaklaşık 8,5 milyar dolar kâr ettiğini açıkladı. Şirket böylece geçen yılın aynı dönemine kıyasla kârını üçe katlamış oldu. BP’nin 6 aylık kârı 14,6 milyar dolara çıktı. BP böylece hem 14 yıllık kâr rekorunu kırdı hem de kuruluşundan bu yana en yüksek ikinci kâr oranına ulaştı. BP’nin Genel Müdürü Bernard Looney, geçen yıl enerji sektörünün “bir para makinası” olduğunu söylemişti. 

* İngiltere’de hükümetten Covid kredisi alan 16 binden fazla şirket, borcunu ödemeden iflas bildirdi… İngiltere’de koronavirüs salgını sırasında hükümet destekli Covid kredisi alan 16 binden fazla işletmenin aldığı parayı geri ödemeden iflas açıkladığı ortaya çıktı. Hak etmedikleri kredileri alan yüzlerce şirket yöneticisinin de kredi geri ödemelerinde yetkisiz kılındığı sonucuna ulaşıldı. İflasların maliyeti 500 milyon sterlini buluyor. Daha fazla şirketin iflası durumunda da bu miktarın artacağı düşünülüyor.

* Bankaların kârı sekize katlandı… Bankacılık sektörünün Nisan ayında kârı yıllık yüzde 707,8 artışla 34,9 milyar TL oldu. Bankacılık sektörü kârında Nisan ayında hızlı yükseliş yaşandı. 

Sektörün kârı Nisan’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 707,8 artışla 34,9 milyar TL oldu. Bankacılık sektörünün geçen yılın ilk dört ayında 20,7 milyar lira olan toplam net karı bu yılın Ocak-Nisan döneminde 98,2 milyar liraya yükseldi. Öte yandan İngiliz Royal Bank of Scotland (RBS) geçen yıla ilişkin 3,8 milyar Euro kar açıkladı. Bankanın güçlü performansı, hükümetin yüzde 82’lik hisse payını satabilmesinin de önünü açmış oldu.

* İngiltere’de enflasyon 40 yılın zirvesinde: % 9,4… Haziran ayında yıllık enflasyon yüzde 9,4’e yükselerek Şubat 1982’den bu yana en yüksek düzeye çıktı. Ulusal İstatistik Ofisi’nin verileri, enflasyonun sadece son bir ayda yüzde 0,3 arttığını gösteriyor. Enflasyonun yükselmesinde özellikle akaryakıt ve gıda fiyatlarındaki artış etkili oldu. Ukrayna savaşının sürmesi ve Avrupa’da Rus petrolüne bağımlılığın azaltılmasına yönelik atılan adımların da etkisiyle benzin fiyatları Haziran’da aylık bazda, bu alanda kayıtların tuıtulduğu 1990’dan bu yana görülmedik düzeyde arttı. Haziran’da gıda fiyatlarındaki artış oranı da yüzde 9,8 oldu. İngiltere Merkez Bankası daha önce ülkede yıllık enflasyonun bu yıl yüzde 11’e yükselebileceği uyarısında bulunmuştu. İstatistikçiler, yüzde 12’nin daha gerçekçi bir tahmin olduğunu öne sürüyor.

“Dünü arar hale geldik” demiştim ya, yoksul daha yoksul zengin daha zengin hale gelirken İngiltere tarihinde önemli grevlere de tanık oluyoruz. Sendikalar, kamu sektörü çalışanlarına enflasyonun altında zam teklif edilmesine tepki gösteriyor. Çalışanlar için grev tek seçenek olmaya başladı. İngiltere’de demiryolları, British Telecom ve tren sürücülerinin ardından 115 bin Kraliyet Postası işçisi grev kararı aldı. Ulaşım çalışanları, itfaiyeciler, doktorlar, hemşireler, öğretmenler, postane işçileri, havalimanı çalışanları, yüksek öğrenim görevlileri, avukatlar ve telekomünikasyon alanındaki mühendisler grev hazırlığında. Önümüzdeki aylarda milyonlarca işçinin greve çıkması olası.

İngiltere’de yaklaşık 5.5 milyon üyeye sahip 48 sendikayı temsil eden Sendikalar Kongresi (TUC), “Kamu sektörü çalışanlarına adil bir oranda zam yapılmasını ve tüm çalışanlara saatlik en az 15 sterlinlik asgari ücret verilmesini” istiyor. TUC, işçilerin 2008’den bu yana enflasyon oranının altındaki zamlardan dolayı yaklaşık kişi başı 20 bin sterlinlik gelir kaybı yaşadığını öne sürüyor. İngiltere Parlamentosu’nun yürüttüğü araştırmalar ise İngiltere’de yaklaşık 11.1 milyon kişinin yoksulluk sınırında yaşadığına işaret ediyor. 2022-23 yıllarında bu sayıya 500 bini çocuk, 1.3 milyon kişinin daha eklenmesi bekleniyor. BM Yoksulluk Raportörü Philip Alston, İngiltere’de yoksulluğu “sistematik” ve “trajik” olarak tanımlıyor.

Peki bu heyelana karşı hükümetün tavrı ne? Şirketlere destek, işçilere köstek olan Başbakan Boris Johnson, demir yolu ve metro çalışanlarının düzenlediği son 30 yılın en büyük grevinin “gereksiz” ve “korkunç bir fikir” olduğunu söyledi zaar. Burada bir yanlışlık var. Düzeltecek usta da yalnızca biziz. Çünkü ötekilerin işine hiç gelmez… Öyle değil mi dostlar?

2627620cookie-checkBurada bir yanlışlık var
Önceki haberEtkili İletişim
Sonraki haberAntalya’daki depremin ardından Naci Görür’den uyarı
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.