Etkili İletişim

Southgate Kolejde A’Level Sosyoloji hocamız Mr. Graham Sergeant ünlü bir sosyolog idi. Ders kitabımız onun yazdığı kitaptı. Yıl 1972. İngiltere’de ikinci yılım.

İlk gün hocamız gülümseyerek içeri girdi. Sandalyesine oturmaya çalışırken kıçüstü yere düştü. O sempatik tavrı ile gülümseyerek ayağa kalktı ve sandalyesini kaldırarak oturdu.

Sınıfta çıkan hengameyi tahmin edebilirsiniz. Epeyce güldük. Ama başka bir şey daha oldu o gün. Hocamıza karşı empati oluşturduk. Fazla yaramazlık etmeden derslerini her zaman dikkatle dinledik. Onu daima saydık, sevdik. Tabii onun öğrencilerine karşı olan olumlu yaklaşımının bunda büyük payı oldu. Ancak aşağıda ilk izlenimin öneminden bahsedeceğim. 

Olaydan aylar sonra kursu tamamlayıp okuldan ayrılacağımız günlerde kantinde Graham ile sohbet ederken (kendisine ilk ismi ile hitap etmemizi rica etmişti) bana ve iki arkadaşıma düşme olayını önceden planladığını, bunu sınıf ile olumlu bir iletişim yaratmak için yaptığını söyledi. Çok şaşırdık ama anlaşmışçasına hocamızın sırrını başka kimseye söylemedik. Okurlarıma soruyorum, hocamızın bize verdiği mesaj ne idi?

Kolejden birkaç yıl sonra çiçeği burnunda genç bir öğretmen olarak iş yaşamına atıldım. İlk sınıfıma girdiğimde Graham’ın taktiğini uygulamaya cesaret edemedim! 

Öğretmen kolejinde iken her yıl birkaç hafta değişik okullarda stajyerlik yapmak gerekir. Son yıl Güney Londra’daki bir Orta Okulda ondan çok şeyler öğrendiğim bir öğretmenin sınıfında idim. Eileen idi ismi. Benden sadece üç yaş büyüktü. İlk kez çok gürültülü bir sınıfa birlikte girdiğimizde Eileen birkaç saniye çocuklara baktı, masasının önüne geçti ve kolunu yukarı kaldırarak put gibi durdu. 

Öğrencilerin bu durumdan rahatsız oldukları belli idi. Birkaç saniye sonra ses kesildi ve Eileen derse başladı. Ben de sonradan bu taktiği çok kullandım. Başarılı da oldu. Şimdilerde ilkokullarda öğretmenler disiplin sağlamak için el çırpma metodu uyguluyorlar.

Değerli okurlar, okul hayatında, iş hayatında, aile hayatında, yaşamın her alanında etkili, pozitif bir iletişim kurabilmek önemli bir yetenektir. 

Bazıları etkili iletişimin korku ortamı yaratmak ile yapılacağına inanır. Bağırıp çağırarak, tehdit ederek, korkutarak aile fertlerini, öğrencilerini, işçilerini “yola getireceklerini” sanırlar. 

Yukarıda verdiğim iki örnek iletişimin sessiz yapıldığı takdirde çok daha etkili olabileceğini gösterir. 

Merhum Doğan Cüceloğlu bu konularda çok önemli kitaplar yazdı. “İletişim Donanımları – Keşkesiz Bir Yaşam İçin İletişim” isimli kitabının 6. bölümünde iletişim kanallarından bahseder. 

Bölüme şöyle başlar: “Birbirimizin farkına varınca başlayan iletişim, çok kanallı bir süreçtir; her bir duyu organı, bir iletişim kanalı işlevini görür”.

Cüceloğlu iletişim kanallarını şöyle sıralar: Görsel Kanal, İşitsel Kanal, Dokunsal Kanal, Kokusal Kanal, ve Tatsal Kanal. 

Cüceloğlu herkesin okuması gereken bu kitabında UCLA (University of Califormia, Los Angeles) öğretim üyesi Mehrabian isimli psikoloğun araştırmasından bahseder:

Mehrabian insanların birbirleri ile ilk izlenimlerini nelerin belirlediğini araştırmış. İlk izlenimlerin 30-35 saniye içerisinde oluştuğunu vurguluyor ve ilk izlenimlerin %55ini gözden gelen mesajların (görsel kanal), %38ini kulaktan gelen mesajların (İşitsel kanal. Ses tonu, v.s.) oluşturduğunu belirtiyor. Kişinin ne söylediğinin ise ilk izlenimlerin sadece %7sini oluşturduğunu gösteren araştırma oldukça ilginç. Bu araştırmanın önemini bir iş mülakatına katılmaya hazırlananların elbette bilmesi gerekir.  

Graham Sergeant hocamızın yıllar önce bize verdiği görsel iletişim mesajını Cüceloğlu’nun kitabını okuduktan sonra çok daha iyi anladım. Aileler, öğretmenler, yöneticiler, işverenler de bu kitabı ve yazarın diğer kitaplarını mutlaka okumalı.

Etkili iletişimin en önemli unsurlarından biri dinlemektir. Bu konuda geçmişte bir yazı yazmıştım. https://www.kibrispostasi.com/c1-KIBRIS_POSTASI_GAZETESI/j112/a37303-iletisim

Kuracağınız iletişimlerin her zaman etkili olması dileğiyle.

Güven,yaşamın yapıştırıcısıdır. Etkili iletişimdeki en temel bileşendir. Tüm ilişkileri tutan temel ilkedir. Stephen Covey

2627590cookie-checkEtkili İletişim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.