Bush, Ortega’yı kutladı

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Bush’un Ortega’yı telefonla arayarak yeniden devlet başkanlığına seçildiği için tebrik ettiği belirtildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Gordon Johndroe, görüşme sırasında Bush ve Ortega’nın Orta Amerika Serbest Ticaret Anlaşması dahil, iki ülke arasındaki işbirliği alanlarını görüştüklerini belirtti.

Sözcü, “Başkan ayrıca (Daniel Ortega’nın seçim platformunda özetlenen) uzlaşma, birlik, demokrasi ve istihdam yaratmanın, muhtemel işbirliği alanları olduğunu da kaydetti” dedi.

Ortega geçen yıl Kasım ayında yapılan devlet başkanlığı seçimlerini, ABD’nin rakiplerini desteklemesine rağmen kazanmıştı.

Seçimlerden önce Marksist geçmişinin yarattığı endişeleri gidermek için uzlaşmacı demeçler veren Ortega, seçildikten sonra yaptığı açıklamada, Irak savaşı nedeniyle ABD’yi sert biçimde eleştirmişti.

Ortega liderliğindeki Marksist Sandinista gerillaları 1979’da ABD’nin desteklediği Anastasio Somoza diktatörlüğünü bir devrimle yıkarak, iktidarı ele geçirmişti.

Ancak, 1990’da yapılan seçimlerde devlet başkanlığını kaybeden Ortega, ondan sonra girdiği iki seçimde devlet başkanı seçilmeyi başaramamıştı.

Kasım ayında yapılan son seçimde devlet başkanı seçilen Ortega, Çarşamba günü yapılacak törenle, devlet başkanlığı görevine resmen başlayacak.

Ortega’nın görevi devralması için yapılacak törene ABD’ye muhaliflikleriyle tanınan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in de katılması bekleniyor.

1144090cookie-checkBush, Ortega’yı kutladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.