‘Bush son zarını attı…’

İngiltere ulusal basınında yeralan eleştiriler şöyle:


The Independent (Robert Fisk): Bush’un son Irak kumarı… Başkomutan George Bush, Irak mezarlığına 20 bin asker daha gönderiyor. Aptalca akın devam edecek. Her çaresiz adam kumar oynamaya devam eder, tercihen de başkalarının hayatıyla. Bush da Blair de, savaşı sadece televizyondan ve Hollywood filmlerinden gördüler. Hayal dünyasında olmaları buradan kaynaklanıyor.


The Guardian (Başyazı): Bush Orta Doğu’da yeni bir maceraya girdi… Bush, ülkesine ve Orta Doğu’ya kabus yaşatan, kötü planlanmış ve başarısızlığa mahkum Irak macerasında son zarlarını atıyor. Bush, Irak’ta birlik artırımına giderek Kasım’daki Kongre yenileme seçimlerinde seçmenin verdiği mesajı, Irak Çalışma Grubu ve kendi generallerinin tavsiyelerini ve dünya kamuoyunu gözardı ediyor. Blair’in Basra’ya huzurun gelmekte olduğu iddiası nasıl gerçek dışıysa, Bush’un Bağdat’ta düzenin yeniden tesis edilebileceği tezi de o kadar gerçek dışıdır. Yarattıkları felaketin enkazıyla kuşatılan iki lider de hala parçaların yeniden birleştirilebileceği inancında. Ama bu ölü bir proje. Biraz daha asker ya da bir kaç ay daha, bunu başaramayacak. Yenilgi kabullenilmeden savaş devam ettirildiği sürece, bunu bitirmek başka bir Amerikan Başkanı ve İngiltere Başbakanı’na düşecek.


The Guardian (Simon Tisdall): Bush’un yeni Irak stratejisinin aslında “yeni” olarak nitelenemez. Geçmişte denenen ve başarısızlıkla sonuçlanan pekçok unsuru içeriyor. Burada yeni olan şey, Bush’un bu plana kendini çok bağlamış olması. Bush’un prestiji ve Beyaz Saray mirası bu planın başarısına bağlı. Amerika’nın Irak çıkmazının Bağdat ucunda, yeni planının önünde büyük engeller var. Birincisi Başbakan Nuri el Maliki’nin, Şii milisleri etkisizleştirmesi için Amerika’ya yardım edeceği konusundaki şüpheler sürüyor. Bunun için Maliki’nin kendisini iktidarda tutan gücü karşısına alması gerekiyor. Diğer önemli engellerden biri de Şiilerin ve Kürtler’in güçlü ulusal kurumlara destek vermeye gönülsüz davranması. Ayrıca İran ve Suriye’nin gelecekteki tavırları da önem taşıyor. Üst düzey bir Amerikalı yetkili, ‘Bush’un yüzde 40 başarı şansı var. Önümüzde uzun bir yol bulunuyor. Savaş uzun sürecek. Amerika’nın buna sabrı var mı’ diyor. Cevap ‘Hayır’ ise, Bush topal değil ölü ördek olacak ve Irak davası kaybedilecek.


The Independent (Rupert Cornwell): Bu artık yalnızca Bush’un savaşı… Bu, seçmenlere, siyasetçilere ve hatta generallere saygısızlık anlamına gelen büyük bir kumar. Bush’un hatalarını kabul edip kayıpları durdurması gerekiyor. Ancak siyasetçilerin ve özellikle de bu Amerikan Başkanı’nın yanlışı kabul etme alışkanlığı yok. Bu da Irak’ta trajedinin devam edeceği ve bölgenin Amerika’nın kontrol edemeyeceği bir mecraya sürükleneceği anlamına geliyor. Kesin olan bir şey var: Bu savaş artık sadece Başkan Bush’un savaşıdır.


The Financial Times: Bush’un yeni planı, Irak için son şans…


The Daily Telegraph: ABD’nin Irak’taki en büyük müttefiki İngiltere Mayıs ayına kadar Irak’tan üç bin asker çekecek. İngiltere’nin Irak’ta 7 bin 200 askeri bulunuyor.


The Times: Amerikalı askerlerin yeni strateji kapsamında İngilizle yumuşak üslubunu benimseyecek, yerel halkla daha fazla temas halinde olacaklar…

798180cookie-check‘Bush son zarını attı…’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.