Bush ve Blair Irak’ı yeniden değerlendiriyor

Bush, çalışma grubunun üzerinde durduğu tahmin edilen Irak’ta istikrarın sağlanması için İran ve Suriye’nin desteğinin aranması önerilerine çok sıcak yaklaşmazken, Demokratların Irak’tan askerlerin aşamalı çekilmeye başlanması önerisine de muhalefetini dile getirdi.


ABD Başkanı Bush, dün Beyaz Saray’da, Irak’ta politika değişikliği önerisiyle bir ay içinde rapor sunması beklenen, başkanlıklarını Cumhuriyetçi eski dışişleri bakanlarından James Baker ve eski Demokrat Parti milletvekili Lee Hamilton’ın yaptığı Irak Çalışma Grubuyla görüştü.


Irak Çalışma Grubunun Bush ile yaptığı, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Beyaz Saray yetkilisi Josh Bolten ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley’in de katıldığı görüşme bir saati aşkın sürerken, grup daha sonra Bush’un, aralarında Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve görevden ayrılacak olan Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in de bulunduğu ulusal güvenlik ekibinin diğer üyeleriyle toplantıya devam etti.


Baker ve Hamilton görüşmeler sonrası yaptıkları ortak açıklamada, bugün de üst düzey Demokrat yetkililerle görüşeceklerini ve raporlarını tamamlamak için hızla çalıştıklarını kaydetti.


Irak Çalışma Grubunun değerlendirdiği tahmin edilen Irak’ta istikrar için Suriye ve İran’ın desteğinin aranması düşüncesi, aynı zamanda Bush’un sadık müttefiki İngiltere Başbakanı Tony Blair’in ortaya koyduğu bir strateji olarak da dikkat çekiyor.


Bush, Irak Çalışma Grubuyla toplantısından sonra gazetecilere açıklamalarında, Demokrat parti liderlerinin kongrede gündeme getirdikleri ve çalışma grubunun değerlendiği seçenekler arasında yer alabileceği belirtilen Irak’tan aşamalı asker çekilmeye başlanmasına muhalefetini yineledi.


George Bush, Suriye’nin Lübnan’dan çıkması ve İran’ın nükleer hırslarını terk etmesi gerektiğini de bir kez daha dile getirdi.


BLAIR’DEN SURİYE VE İRAN DESTEĞİ ARAYIŞI


Bu arada, Irak politikası konusunda kendisi de artan muhalefetle karşılaşan İngiltere Başbakanı Tony Blair, Irak’ta istikrarın sağlanması için İran ve Suriye’ye desteklerini açıklamaları çağrısında bulundu yoksa tecritle karşı karşıya kalacaklarını söyledi.


Blair, dün yaptığı yıllık dış politika konuşmasında, bölgedeki sorunların tamamını kapsayan “bütün” bir Orta Doğu stratejisinde Irak’ta şiddetin durdurulması gerektiğini belirterek, Suriye ve İran ile “yeni bir ortaklık” kurulmasının mümkün olabileceğini kaydetti.


Suriye ve İran konusunda yumuşadığı eleştirilerine karşılık da Blair, “İngiltere’nin politikası değişmedi. İki ülke de terörizmi desteklemekten, İran ayrıca nükleer hırslarından vazgeçmeli” diye konuştu.


Bu arada, Blair’ın da bugün ABD’deki Irak Çalışma Grubuyla video konferans yöntemiyle görüşerek, Irak konusundaki değerlendirmelerini ileteceği bildiriliyor.


 

796430cookie-checkBush ve Blair Irak’ı yeniden değerlendiriyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.