Bush’un çevre stratejisine tepki

Bush konuşmasında karbon salımlarını 2025’ten itibaren azaltma çağrısı yapmış, ancak belirlenecek hedefe yönelik yasal bir çerçeveden bahsetmemişti.

Bush salımların azaltılması için yeni ve temiz teknolojilere yönelmekten ve kömürün çevreye daha az zararlı olacak şekilde tüketilmesinden söz etti.

Özellikle çevreci gruplar Bush’u, iklim değişikliğiyle mücadele yolunda hem çok az şey yapmakla hem de çok gecikmekle suçladı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin en büyük çevre örgütü Sierra Kulübü, George Bush’un çevre stratejisinin büyük oranda yetersiz olduğunu söyledi.

ABD Senatosu’nun Çevre Komisyonu Başkanı Barbara Boxer’a göre de, Bush’un stratejisi, karbon salımları tehlikeli düzey ulaşırken, Amerika’nın buna seyirci kalması anlamına gelecek.

George Bush’un konuşmasına yurt dışından ilk tepki ise Güney Afrika’dan geldi.

Güney Afrika Çevre ve Turizm Bakanı Marthinus van Schalkwyk Bush’un konuşmasının “büyük hayalkırıklığı” yarattığını; ABD’nin savunduğu pozisyonun bu ülkeyi, dünyanın büyük çoğunluğu karşısında yalnız bırakacağını söyledi.

ABD Başkanı George Bush ise iklim değişikliğiyle mücadele konusunda hazırlanacak kötü bir yasanın, Amerikan ekonomisine ve ailelere maliyetinin çok fazla olacağını savunuyor.

Aralık ayında Endonezya’nın Bali kentinde yapılan bir konferansa katılan 190 ülkenin temsilcisi, Kyoto Protokolü’nün yerini alacak “iklim değişikliğiyle mücadelede yeni BM anlaşması” görüşmelerinin bir yıl içinde başlatılmasını kabul etmişti.

İklim değişikliğine yol açtığı düşünülen sera gazlarının en büyük üreticisi olan ABD ise sera gazlarının 1990’daki düzeylerinin yüzde beş altına çekilmesini hedefleyen Kyoto Protokolü’nü uygulamaya koymamıştı.

Kasım’daki başkanlık seçimlerinde Bush’un yerini almaya aday olan Cumhuriyetçi ve Demokrat siyasetçilerin üçü de bu alanda daha somut adımlar atılmasından yana. (BBC)

1170170cookie-checkBush’un çevre stratejisine tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.