Çadır Satmak da Kızılay’ı Kurtarmadı! Kızılay Yatırımcısına da Kaybettirdi

Eski Başkan Kerem Kınık tarafından kurulan Kızılay’ın yatırım fonunun karı bir önceki yılın aynı dönemine göre Ocak- Haziran 2022’de karı 10 milyon TL olan karı 3 milyon TL’ye düştü. Fonun yönetim ücretlerindeki artış ise aynı dönemde yüzde 484 arttı.

Türkiye’yi sarsan ve 11 ili etkileyen 6 Şubat depreminin ardından yurttaş çadır beklerken çadır sattığı ortaya çıkan Kızılay aynı dönemde başka bir skandala daha imza atmıştı.

Depremin üzerinden 3 gün geçmişti ki, kurumun yöneticileri kurdukları yatırım fonuna gelecek paraları nerede değerlendireceklerine ilişkin kararlar alıp bunu 9 Şubat’ta Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirmiş.

Borsa, altın, gayrimenkul ve döviz yatırımı yapan bu şirket geçtiğimiz günlerde yine KAP’a finansal durumu ile ilgili açıklama gönderdi. 2023’ün ilk 6 ayına ilişkin kar-zarar tablosunun da yer aldığı açıklamada fonun yatırımcısına bekleneni vermediğini gördük.

1 Ocak – 30 Haziran 2023 tarihinde sona eren döneme ait kar veya zarar tablosunda “Finansal Varlık ve Yükümlülüklere İlişkin Gerçekleşmemiş Kar” tablosundan 2022’nin ilk altı aylık döneminde 10 milyon 51 bin 746 TL gerçekleşmemiş karı tablosuna yazan şirketin bu yıl için kar ilk altı aylık kar beklentisi sadece 3 milyon 45 bin 281 TL oldu.

Kurumun geçtiğimiz yıl yine KAP’a yaptığı açıklamada “gerçekleşmemiş kar” verisinin yıl sonu gerçekleşerek finansal tablolardaki yerini aldığı görülüyor.

Fon yönetim ücreti yüzde 484 arttı
Bu tür girişim sermayelerinde fona yatırım yapanlardan yönetim ücreti tahsil ediliyor. Eğer bu ücrette yatırımcıların yatırımlarını etkileyecek oranda bir artış olursa bildirim yapılması gerekiyor.

Fon yönetim ücreti fonun yönetimi karşılığında ödenen ücret olarak finansal tablolarda yer alıyor. Fon yönetim ücreti her gün için fon toplam değerinin belirli bir oranı olarak hesaplanıyor. Aylık olarak fonun içinden tahsil edilebiliyor.

Fona yatırım yapanların karlarını etkileyecek nitelikte bir artış şirketin tablolarında dikkat çekti. Karı yüzde 70 eriyen fonun yönetim ücretinde ise olağandışı bir yükseliş kaydedildi. Fonun 2021’den 2022’ye geçerken fon yönetim ücreti yüzde 43 artarken bu yıl için artış yüzde 484’e ulaştı.

2021’in ilk altı aylık döneminde 180 bin 58 TL olan fon yönetim ücreti 2022’nin aynı döneminde 258 bin 671 TL’ye çıktı. 2023’te ise yönetim ücreti 1 milyon 507 bin 24 TL’ye tırmandı.

2710400cookie-checkÇadır Satmak da Kızılay’ı Kurtarmadı! Kızılay Yatırımcısına da Kaybettirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.