İşçi dövizleri azalıyormuş…

Prof. Dr. Mustafa Durmuş Türkiye ekonomisi üzerine yazan uzmanlardan. Prof. Dr. Mustafa Durmuş son olarak “İktidara oy veren ‘gurbetçi’ işçilerimiz dövizlerini neden ülkeye getirmezler?” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yurtdışında çalışan işçilerin yatırım ya da Türkiye’deki ailelerine döviz gönderdiklerini belirten Prof. Dr. Mustafa Durmuş, işçi dövizlerinin de tıpkı ihracat, turizm ve yurtdışı müteahhitlik gelirleri gibi, doğru alanlarda kullanıldığında, ülke ekonomisinin gelişimine katkıda bulunacağını ve ülke ekonomisini büyüteceğini yazıyor.

Prof. Dr. Mustafa Durmuş şu örneği veriyor; Bangladeş, Hindistan ve Sri Lanka örneklerinde olduğu gibi, yurt dışında çalışan bu ülkelerin yurttaşlarının ülkelerine gönderdikleri dövizler, bu ülkelerin ithalat faturalarının ödenmesine yardımcı olduğu gibi, işçilerin geride bıraktıkları on milyonlarca ailenin yoksulluk çekmemesini ve geçimlerini sağlayabilmesini de sağlayan en önemli faktördür. Nitekim Covid-19 salgını sırasında dünyada milyonlarca gurbetçi işçi işini kaybettiğinden bu işçilerin ülkelerine gönderdikleri dövizler ciddi biçimde azalınca, yoksulluk da artmıştı. Ancak özellikle de Covid-19 salgını bittikten sonra, 2021 yılında, dünyada işçi dövizlerinde yüzde 7’nin üzerinde bir artış oldu.”

İşçi

“Türkiye’de ise durum biraz farklı” diyen Prof. Dr. Durmuş, 2008’den bu yana gelen işçi dövizi gidenin gerisinde kaldığını öne sürerek şöyle devam ediyor: “Öyle ki AKP’nin iktidar olduğu yıl olan 2002’de ülkeye gelen işçi dövizlerinin tutarı 1,94 milyar dolar iken, 2022’ye gelindiğinde bu tutar neredeyse yüzde 80 oranında azalarak 694 milyon dolara kadar geriledi ve ilk kez geçen yıl çıkışlar girişlerden fazla oldu. AKP döneminde yurtdışına çıkan işçi dövizleri ise 7 kat arttı. Bu durum yurt dışında, özellikle de Avrupa’da yaşayan ve büyük çoğunluğu AKP-MHP iktidarına oy veren “milliyetçi-mukaddesatçı” olarak tabir edilen işçilerin, konu dövizlerini ülkelerine getirmek ve tasarruflarını ülkelerinde yapmak olduğunda iktidara aynı ölçüde güvenmediklerini, hatta bu güvenin giderek azalmakta olduğunu gösteriyor.” Haliyle giden işçi dövizlerinin gelenin üstüne çıkması da Türkiye’nin yoksullaşmasına katkı sunuyor.

Türkiye’de sermaye yurtdışına kaçarken, yurtdışında çalışan yurttaşların da yurda döviz gönderimini azaltması sürpriz değil hani. “İşçi dövizleri”nin Türkiye’ye çekilmesi konusunda ne yazık ki bir strateji yaratılamadı. Yıllar önce Türkiye’den gelen siyasilerin dert dinleme toplantısında ilk soruyu soran iş dünyası derneklerinden birinin başkanı “Paramızı devlet güvencesinde ve devletin gösterdiği kanallara yatırmak istiyoruz” dediğinde şaşırmış, “Toplumun eğitimden kültüre seçme seçilme hakkından vizeye pek çok derdi varken densizin sorduğuna bak!” diye hayıflanmıştım. Hani bu gözlemimi “Yurtdışı dövizleri oldu bitti gündeme getirildi getirilmesine de Türkiye’deki hükümetler hiç mi hiç ilgilenmedi” demek için yazıyorum.

Prof. Dr. Mustafa Durmuş’un vurguladığı gibi yurda gönderimi artırılması gereken işçi dövizi, günümüzde ekonomiye güven endekine doğru orantılı olarak giderek azalıyor. Ben de bu saptamalara bir katkı sunmak istiyorum. Yurtdışındaki “gurbetçi işçiler” artık “gurbetçi” değil hatta “işçi” bile değil. Yurtdışında ezici çoğunluk artık ikinci, üçüncü ve dördüncü kuşaktan olup ellerinizi öper. Toplumda 2000’lerde fizik gücünü kullanan mavi yakalıların oranı da oldukça düştü ve “Eninde sonunda memlekete döneriz” deyü “Köye akıllı uslu bir ev yaptıralım” diyenler yok denecek kadar azaldı. Azalmasının bir nedeni de birinci kuşağın bu görevi yapıp doyuma ulaştırması denilebilir. TC Merkez Bankası “işçi dövizi” diye tanımlasa da, doğrusu “yurtdışı vatandaş dövizi” olmalı.

Bana göre “işçi dövizleri”nin düşme grafiğinin bir diğer nedeni de internet teknolojisiyle yatırım araçlarının çeşitlenmesi ve kolaylaşması sayılır. Londra’da taksi şoförlerinin Bitcoin ve diğer kripto paralar konusundaki muhabbetlerini ağzı açık dinlemiştim. Ekonomide uzmanlığım var ama bizimkiler bu konuda beni sulu götürüp susuz getirecek bilgi ve birikimdeydi.

Sonuçta Türkiye ve Kuzey Kıbrıs artık bu dövizlerde geçmişte yaşadığı baharı hep arayacak. O densiz soruya geri dönersem, eğer hükümetler ciddiye alıp “Kur Korumalı Mevduat”ta olduğu gibi güvenceli yatırım araçları ya da kamu şirketlerinde avantajlı hisse sunumu yaparlarsa bir çekim alanı yaratalabilirler. Tabii kapitalizme akıl vermek gibi bir misyonum yok. Kişisel olarak da tasarruf ya da yatırım kavramlarına ne olanağım ne de ilgim oldu. Yurtdışındaki vatandaşların Türkiye’ye yatırım yapmasını, istihdam ve ülkenin sanayileşerek kalkınması adına isterim.

***

‘X’, neden İngilizce’deki en güçlü harf olabilir? BBC’de bu sorunun yanıtını aktaran habere göre Oxford İngilizce Sözlüğü’nde toplamda 308 bin kelime olmasına rağmen, yalnızca 366 kelime “x” harfiyle başlıyor. Bunlardan çok azı insanların kelime dağarcığında yer alıyor. “x” belki de İngilizce’nin en güçlü ve cazibeli harfi. X-Files, X-Factor, X-Men, X Jenerasyonu, X-ray, X-rated ve X gezegeni… bu harf popüler kültürde ve endüstrilerde bilinmeyen, geleceğe dair veya çarpıcı bir şeyi ifade etmek için bir kısaltma olarak kullanılıyor. Harfin şekli her şeyi simgeleyebilir. Aşktan (e-posta ve metinlerimizi imzalarken kullandığımız öpücükler) yokluğa, yasaklamaya ve hatta ölüme kadar (kafatası ve çapraz kemik gibi).

“Antik çağdan günümüze Harf Kökenleri: Alfabenin İcadı”) adlı kitabın yazarı Johanna Drucker “X, alfabede oldukça büyük bir saygınlığa sahip” diyor ve şöyle devam ediyor: “Düşündüğünüzde, kaç harf tek başına markalarda kullanılır? Çok değil.”

2710140cookie-checkİşçi dövizleri azalıyormuş…
Önceki haberİLERİ DERECE MİYOP TOPLUM
Sonraki haberÇadır Satmak da Kızılay’ı Kurtarmadı! Kızılay Yatırımcısına da Kaybettirdi
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.