”Can kurtaran Deksametazon Türkiye’de kullanılıyor zaten”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere’de yapılan araştırma sonucu “Şimdiye kadar ölüm oranını azaltan ilk ilaç” olarak açıklanan Deksametazon ilacının, Türkiye’de koronavirüs salgını başladığından beri hastaların tedavisinde kullanıldığını açıkladı.

BBC Türkçe’ye konuşan hekimler, ilacın koronavirüs tedavisindeki etkisinin ‘şaşırtıcı olmadığını’, on yıllardır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan kortizon ilacı Deksametazon’un salgından önce de yoğun bakımda solunum sıkıntısı çeken hastalar için kullanıldığını söyledi.

Oxford Üniversitesi öncülüğünde İngiltere’de yapılan kapsamlı bir araştırma, “deksametazon” adlı ucuz ve kolay bulunabilen bir ilacın Covid-19 virüsüyle mücadelede önemli bir rol oynayabileceğini açıkladı.

Deksametazon: Koronavirüsle mücadelede ‘şimdiye kadar ölüm oranını azaltan ilk ilaç’
Araştırmada ilacın solunum cihazına bağlı hastalarda ölüm riskini üçte bir, oksijen verilen hastalarda ise beşte bir oranında azalttığı ortaya kondu.

Ucuz olması nedeniyle ilacın yüksek vaka sayısıyla baş etmekte zorlanan yoksul ülkeler için de yararlı olacağı belirtilen Deksametazon’un yüksek risk grubundaki hastalarda etkili olduğu görüldü. Fundanur Öztürk / BBC Ankara

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-53089408

2425770cookie-check”Can kurtaran Deksametazon Türkiye’de kullanılıyor zaten”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.