Chavez: Kamulaştırmaya devam

Chavez, hükümetin işçilere kooperatifler kurarak fabrikalarda üretimi yeniden başlatmaları için yardımcı olacaklarını vurgulayarak yoksullukla mücadele ve Venezuela’nın ”ahlaksız kapitalist modele” bağımlılığının üstesinden gelmek için bu adıma gerek bulunduğunu belirtti.

Chavez, televizyonda ulusa seslenerek ”Bu anayasamıza aykırıdır. Topraklarımızı işlenmeden nasıl bırakamazsak, verimli fabrikaların da üretim yapmamasına izin veremeyiz” diye konuştu.

Venezuela’da 700’den fazla fabrikanın atıl durumda olduğu; yaklaşık 160’ının da, olası bir kamulaştırma amacıyla incelendiği açıklandı.

Chavez’in televizyon konuşmasının çekimi, ülkenin doğusundaki bir koka bitkisi işleme fabrikasında gerçekleştirildi. Dokuz yıl önce kapanan bu fabrika, çalışanların kurduğu bir kooperatif tarafından yeniden işlemeye başlamıştı.

Chavez, konuşmasında, işverenlere zeytin dalı uzatmayı da ihmal etmedi. Yaklaşık bin fabrikanın, ekonomik zorluklar nedeniyle kısmen kapalı durumda olduğunu belirten Venezuella cumhurbaşkanı, ”Üretime yeniden başlayabilmeniz için sizlerle birlikte çalışmak istiyoruz” dedi.

Ancak Venezuela’daki iş çevreleri, hükümetin toprak reformu ve sanayi kuruluşlarının ortak işletilmesi uygulamalarının, özel mülkiyete yönelik daha geniş bir saldırının başlangıcı olmasından kaygılı. Venezuela Katolik Kilisesi’nden Kardinal Rosalio Castillo, Chavez’i ülkeyi diktatörce yönetmesine olanak verecek yetkiler edinmekle suçladı. Ayrıca ABD de, Chavez’in sosyal politikalarına da karşı çıkıyor.
 

 

1110860cookie-checkChavez: Kamulaştırmaya devam

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.