CIA uçakları İngiltere’yi mesken tutmuş

İngiltere Başbakanı Tony Blair’in kendisine yönelik soruları yanıtlarken kullanması için bilgi notu olarak Dışişleri Bakanlığı bürokratları tarafından hazırlanan belgede, “terör zanlılarının işkence için bir yerden bir yere götürülmesinin yasadışı olduğu” uyarısında bulunuldu. Bilgi notunda, başta Başbakan olmak üzere hükümet yetkililerine, uçuşlar hakkında ayrıntılara girmek yerine, bu uçuşların ardındaki ”terörle mücadele” amacının altının çizilmesi tavsiye edildi.


Süreçle ilgili her türlü ayrıntıdan dikkatle kaçınılması, özellikle de tartışmanın “işkence” sözcüğü çevresinden uzaklaştırılması önerilen bilgi notunun, aralık ayının ilk günlerinde hazırlandığı ortaya çıktı.


Bilgi notunu hazırlayan dışişleri bürokratları, uçuşlarla ilgili acil inceleme yaptıklarını da belirtirken, “Bu uçuşlarda hava sahamız ve topraklarımızın kullanılması için herhangi bir istekte bulunulmadı. Ancak elimizdeki belgeler, hava sahamız ve alanlarımızın Avam Kamarası’na bilgi veren Dışişleri Bakanı Jack Straw’un söylediğinden, yani iki kereden fazla kullanıldığını gösteriyor. Ayrıca İngiliz devleti olarak hava sahamız ve alanlarımızın böylesine bir süreç için kullanıldığını açıkça bilmediğimiz de doğrudur” dedi.


Bilgi notunda hükümet yetkililerine, “Şimdi yapacağımız şey, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın da dediği gibi, ‘bu uçuşların kendilerinin iç ve dış politik sorumluluklarıyla bağdaştığı ve asla işkence içermediğine’ halkı ikna etmek ve tartışmanın odağını ve insanların dikkatini de bu noktadan başka yerlere taşımaktır” tavsiyesinde bulunuldu.


Notta, İngiliz bürokratlarının, ABD’nin CIA uçakları yoluyla yaptığı faaliyetlerin uluslararası yasalara göre “hukuk dışı” olduğunu düşündüklerinin de altı çizildi.


Blair’in Downing Sokağı’ndaki resmi ikametgahının sözcüsü ile Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, basına sızan belge konusunda yorum yapmaktan kaçındı. Muhalefet sözcüleri ise hükümeti bu konuda daha açık bir politika izlemeye çağırdı. İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, baskılar üzerine 12 Aralık günü Avam Kamarası’na konuyla ilgili açıklama yapmış ve 1998 yılında kendileri tarafından onaylanmış bu tür iki uçuşun yapıldığını, 11 Eylül saldırılarından sonra bu tür uçuşlarda hava sahaları ve alanlarının kullanıldığına dair tek bir belgenin bile bulunmadığını söylemişti.


THE GUARDİAN: HÜKÜMET SAKLIYOR


The Guardian gazetesi, İngiliz hükümetinin, CIA’nın ‘gizli gözaltı merkezlerinden haberdar olduğunu ve milletvekillerinin hükümetin ne bildiğini öğrenmesini engellemeye çalıştığını” yazdı.


Habere göre, Başbakanlık, ‘CIA’nin işkence uçuşları olarak nitelenen gizli gözaltı merkezlerine terör zanlılarının taşınmasına ilişkin iddiaların içeriği ve bu iddiaların nasıl ele alınması’ gerektiğine ilişkin Dışişleri Bakanlığı’nın tavsiyesini sordu. Dışişleri Bakanlığı da 7 Aralık günü Başbakanlığa gönderdiği belgede, “Tartışmaların ayrıntılarına girmekten kaçınılarak, terörle mücadelede Amerika’yla yasal yükümlülüklerimiz çerçevesinde, yakın işbirliğinin mantığının vurgulamalıyız” dedi. Hükümet, skandal ortaya çıktığında ısrarla uygulamadan haberdar olmadığını söylemişti.

787140cookie-checkCIA uçakları İngiltere’yi mesken tutmuş

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.