Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlu olsun efeeem

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı Londra’da da kutlanıyor. Çeşitli dernek ya da oluşumlar 100’üncü yıl baloları ya da konser gibi etkinlikler düzenliyorlar… Mustafa Kemal Atatürk ve önderliğinde kurulan cumhuriyetin 100’üncü yılında yapılacak etkinlikler İngiltere’de içinde yaşadığımız farklı kültürlere de seslense ne iyi olurdu. Yaşadığımız dünyada, özellikle Ortadoğu ve Balkanlarda kronikleşmiş sorunlara baktıkca cumhuriyetin değerini daha çok anlıyorum.

Türkiye’nin, kurulduğu 1923’te okuryazarlık oranı yüzde 10’un altındaydı. Bu oran, 1935 nüfus sayımı sonuçlarına göre yüzde 19,25’e çıkmış… Mustafa Kemal’in hilafetin kaldırarak laik bir hukuk devleti yapılandırılması, Arap harflerinin terkedilmesinden kadınların seçme seçilme haklarının kazanmasına kadar pek çok köklü değişimi cahili çok savaş yorgunu bir ülkede gerçekleştirmiş olması olağanüstü bir başarı. Türkiye bu başarıları dünyaya ballandıra ballandıra anlatmalıydı. Olmadı!

Cumhuriyetin kazanımlarının, cumhuriyetin yapmadığı ya da yapamadıkları eleştirileriyle karıştırılmadan kutlanmasını savunuyorum. Dostlar nacizane olarak “Günümüz Türkiyesinde bir İstanbul Anlaşması’nın iptal edilmesini önleyemedikten sonra o dönemdeki kazanımları küçümsememeliyiz” deyü düşünüyorum… Hani sizin “Kürt sorununu çözseydi, bir halkın kendi kültürüyle asimile olmadan yaşaması sağlansaydı”, “Kürtlere Kurtuluş Savaşı’nda verilen sözler tutulsaydı, sorunlar katlanarak günümüze devretmeseydi!”, “Alevilerin inançlarına göre yaşaması Anayasal güvence altına alınsaydı”, “Kapitalist ekonomi yerine sosyalist ekonomi tercih edilseydi de kapıdan kovulan işgalciler bacadan girmeseydi” dediklerinizi duyuyorum. Keşke bunlar yapılabilseydi. O dönem Türkiyesi’nde kimsenin elinde sihirli küre, bunları isteyecek sınıfın da bilinci yoktu. Üstelik bu istekler tavandan değil tabandan yükselmeliydi.

100’üncü yılda bütün bu eleştirileri haklı haksız demeden bir kenara bırakarak kazanımların tadını çıkarmaktan yanayım dostlar. İkinci yüzyılında sosyal hukuk devletine dönüşmüş, çoğulcu bir demokrasinin yerleştiği, sosyal refah düzeyinin arttığı, işsizlik ve yoksulluğun tarih olduğu, içeride vatandaşlarına dışarıda komşularına güven veren, siyasi ve ekonomik olarak dışa bağımlı olmayan, insana hayvana ve doğaya saygılı çağdaş bir cumhuriyet diliyorum. İkinci yüzyılda büyüklük açısından dünyanın ilk 20 ekonomisi içindeki Türkiye’de, milli gelir sanat ve sporda da ilk 20’lere yükselmeyi diliyorum. Türkiye 100 yıl önce çok daha zoru başardığına göre böyle bir dilek de ütopya sayılmasa gerek. Yıkmak isteyenlere inat cumhuriyetin çıtasını sınıfın gücüyle hep birlikte yükseltebiliriz.

Çorum’da çiftçilik yapan İsmail Yüksel, Cumhuriyetin 100’üncü yılı nedeniyle tarlasına traktörün pulluğu ile “100. Yıl” yazarak kutlama yaptığı basına yansıdı. Haberi keyifle okudum. Bravo İsmail Yüksel! “Her vatandaş kendince cumhuriyeti kutlamalı” diyorum. Ben de kendimce 29 Ekim’de “zeybek” havaları eşliğinde, mezesi beyaz leblebi olan mütevazi bir rakı masası kuracağım: Oyna yansın cepkenin / Yansın güneşten tenin / Gün senin şenlik senin / Sana ne mutlu efem, efem…

Londra’daki önümüzdeki günlerdeki Cumhuriyet’in 100’üncü yıl kutlama ya da anmaları kısaca şöyle:
– Londra’da, her yıl aralıksız olarak düzenlenip onyedincisine erişen YoungEast Festival, bu yıl Cumhuriyetin 100. yılına ithaf ediliyor. Çocukların ve gençlerin müziksel çalışmalarını topluma sunmalarına platform oluşturabilmek amacıyla düzenlenen festival 29 Ekim Pazar akşamı, saat 19’da “Stoke Newington, Church Street N16 9ES adresindeki” The Old Church’de gerçekleşecek. Bilet 5 sterlin olarak açıklandı.
– İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği (İADD), Cumhuriyetin 100’üncü yılını 28 Ekim Cumartesi akşamı 19’da “242 High Road, N22 8JX” adresindeki Grand Palace Banqueting Suitte’te düzenleyeceği balo ile kutlayacak. T.C. Devlet Çok Sesli Korosu Sanatçısı Ethem Demir, Özgür Tandoğan ve orkestrası sahne alacak. İlerleyen saatlerde Logo Dance Academy’den Eray Logo eğitiminde zeybek gösterisi yapılacak. Bilet 50 sterlin olarak açıklandı.
– İngiltere’de faaliyet gösteren çatı örgütü Çanakkale Anma Platformu’nun (ÇAP), yüzüncü yıl balosu 29 Ekim Pazar akşamı 17.30’dan sonra “2-24 Kensington High St W8 4PT” adresindeki beş yıldızlı Royal Garden Hotel’de yapılacak. Kutlama programını ünlü tiyatro sanatçısı ve oyuncu İnci Türkay ve ünlü model ve oyuncu Atilla Saral sunacak. Sibel Tüzün ve Soprano Sibel Demir de sahneye çıkacak. Bilet 150 sterlin (öğrenci 100) olarak açıklandı.
– Atölye Grup tarafından organize edilen “Cumhuriyetin 100’üncü Yıl Balosu” 29 Ekim 2023’te saat 19’da Londra Natural History Museum‘da gerçekleşecek. Özel olarak hazırlanan mönüde ünlü şeflerin imzaları olacak. Ebru Akel ve Murat Güloğlu sunuculuğunda Karsu ve DJ Can Hatipoğlu sahneye çıkacak. Gecenin geliri Türk Eğitim Vakfı UK (TEV UK), Galatasaray Eğitim Vakfı (GEV) ve Boğaziçi Mezunlar Derneği’ne (BUMED) bağışlanmak üzere bilet 750 sterlin olarak açıklandı

2728490cookie-checkCumhuriyet’in 100’üncü yılı kutlu olsun efeeem
Önceki haberBatı tiksindiriyor
Sonraki haberİngiltere ADD’den çoşkulu 100’üncü Yıl Cumhuriyet Balosu
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

1 Yorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.