DAY MER: Toplum olarak meydanlarda ‘Savaşa Hayır!’ diyelim

DAY MER Başkanı Aslı Gül, 7 Ekim günü Hamas’ın saldırısı sonrasında İsrail’in orantısız güç kullandığı hastane ve okul bombardımanı sonrasında Gazze’de yarısı çocuk 8 bin Filislinli’nin yaşamını yitirdiğini belirterek, “Bu akan kana dur demek için son üç cumartesi günü Merkez Londra’da yapılan protestolar 500 bin katılıma ulaştı. Önümüzdeki cumartesi günkü mitinge de hep birlikte katılarak ‘Savaşa Hayır!’ demek insani bir görev haline geldi” dedi.

Geleneklesel DAY MER kahvaltılı sohbet toplantısında konuşan Başkan Aslı Gül, toplumu Gazze için yapılan destek yürüyüşleri ve İsrail protestosuna çağırarak, “Hani ‘Biz yürüyünce pek bir şey değişmeyecek’ diye düşünmeyin! Bu akan kana ‘Hayır’ diyenlerin sesi, savaşa durduracaktır” diye konuştu.

Aralarında beyaz İngilizlerin de olduğu bazı belediye meclis üyelerinin hükümetin İsrail desteğini protesto için görevlerinden istifa ettiğini hatırlatan Gül, “Ne yazık ki savaşa karşı çıkmasını beklediğimiz İşçi Partisi lideri Keir Starmer’ın İsrail’in Gazze’nin suyunu ve elektriğini kesmeye hakkı olduğunu söyledi. Bu kabul edilemez. Bizim protestolarımız bu savaş destekçilerine geri adım attıracaktır. Londra’daki eylemlerde DAY MER bayrağıyla saflarda yer aldı, yerini almayı da sürdürecektir” diye devam etti.

CUMHURİYET BAYRAMI AÇIKLAMASI

DAY MER Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Dil de cumhuriyetin 100’üncü yılını kutlayarak, “Demokratik, laik, eşit haklar temelinde kurulmuş bir cumhuriyet için ileri” dedi. Dil, EMEP’in yaptığı şu açıklamayı paylaştı:

“Cumhuriyetin daha Osmanlı Devleti zamanında başlayan mücadelelerin ürünü ve kazanımı olduğu ve bu kazanımlar ilerici reformlarla devam ederek Türkiye’nin bir ulus devlet haline gelişinin yolu açtığı ifade edilen açıklamada; “Ne var ki temellerinde kanı ve canı bulunan halk, inşa sürecinin tamamen dışında, uzun süre de temsil olanaklarından yoksun kalmıştır. Yönetimi devralan kadroların yaratmak istediği ‘sınıfsız imtiyazsız kaynaşmış kitle’ uğruna birçok yasaklara, kıyıma, cezalandırmalara ve sansüre zemin haline gelmiştir Cumhuriyet” denildi.

30’lu yıllarda sayısı hızla artan işçi sınıfının yıllarca baskı altına alındığı, Kürt halkının varlığı ve talepleri yok sayılarak inkâr edildiği, Dersim katliamı, 6-7 Eylüller, Maraş, Çorum, Sivas, 1 Mayıs 77 katliamlarının yaşandığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Türkiye emperyalizme bağımlı bir ülke haline getirilmiş, arka arkaya yapılan üç darbe döneminde idamlar yapılmıştır. Her aykırı sesin boğulduğu; Sansaryan Hanı’nda, Ziverbey Köşkü’nde, Diyarbakır, Mamak, Metris gibi cezaevlerinde uygulanan işkencelerle muhalifleri bastıran bir ülke haline gelmiştir. Türkiye; 33 kurşunun, köylülere dışkı yedirilmesinin, toplu mezarların, faili meçhullerin, gözaltında kayıpların hesabının sorulmadığı bir coğrafyaya dönüşmüştür.”

Bugün yeni bir hanedanlık kuran ve her şeyin AKP iktidarıyla başladığını iddia eden tek adam yönetiminin, Cumhuriyet’in 100. Yılını görmezlikten geldiğine dikkat çekilen açıklamada; “Bu iktidar döneminde de baskı, sansür ve cezalandırmalar artmış, toplumun kimyasını bozan tarikat ve cemaatlere siyasi, iktisadi olarak ve sosyolojiyi değiştirmek için yol verilmiş, bürokraside de etkin güç haline getirilmiştir. Türkiye gerilimleri ve savaşları kışkırtan bir ülke durumundadır” denildi.

Bütün baskılara rağmen ataları Kurtuluş Savaşını veren her milletten, mezhepten ve cinsiyetten halkın mücadele etmeye devam ettiği vurgulanan açıklamada şöyle denildi; “Hakimiyetin kayıtsız şartsız halkta olacağı bir Cumhuriyet bu mücadelenin birikimlerinden doğacaktır. 100 yıl boyunca yaşanmış acıların bir daha yaşanmayacağı; eşit haklar temelinde örgütlenmiş, bütçesinden siyasetine kadar halk inisiyatifinin egemen olacağı, gerçekten demokratik ve laik bir rejim hala halkın özlemidir.

Çıkarcı, talancı, kayırmacı, yağmacı ve halka yabancılaşmış gerici iktidarların değil; halkın söz sahibi olduğu, üreten kimse sözün sahibinin o olduğu böyle bir Cumhuriyet için daima ‘ileri!”

 

2728730cookie-checkDAY MER: Toplum olarak meydanlarda ‘Savaşa Hayır!’ diyelim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.