Deniz Poyraz davasındaki avukatsız “yargılamada” Gencer’e ağırlaştırılmış müebbet ve 9 yıl hapis

Eda Aktaş / Evrensel (Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel) – HDP İzmir il binasında Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’e, müşteki avukatları olmadan yapılan “yargılamada”, ağırlaştırılmış müebbet ve 9 yıl hapis cezası verildi.

HDP İzmir il binasına 17 Haziran 2021’de silahlı saldırı düzenleyerek parti çalışanı Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın 7’nci duruşması bugün Aliağa Şakran Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nde bulunan salonda müşteki avukatları olmadan görüldü. Mahkeme heyeti, Gencer’i indirimsiz olarak “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Gencer’e “mala zarar verme” suçundan 4 yıl hapis, “konut dokunulmazlığını ihlali” suçundan 2 yıl hapis ve “ateşli silahlar kanununa muhalefet” suçundan da 3 sene hapis cezası verildi. Gencer toplamda ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 9 yıl hapis cezası almış oldu.

CEZAEVİ ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ
Avukatlar ve Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan duruşma öncesi yetki belgeli avukatların duruşma salonuna girmesi için heyetle görüşme yapılmak istedi. Dava avukatlarından Mecit Yıldırım, mahkeme heyeti ile görüşme için dahi TBB Başkanı Erinç Sağkan’ın ve katılan vekillerinin içeri alınmadığını aktardı.

Ardından yapılan görüşmede mahkeme heyeti, geçen duruşmada aldığı karar doğrultusunda yetki belgeli avukatları salona almayacağını söyledi. Bunun üzerine vekaleti olan avukatlar ile TBB Başkanı Sağkan ve TBB yönetimi de salondan çıkarak durumu protesto etti.

Avukatlar cezaevi önünde “Savunma susmadı, susmayacak” diyerek oturma eylemi gerçekleştirdi. Davada yargılama müşteki avukatları olmadan yapıldı.

“AVUKATSIZ YAPILAN YARGILAMAYI KABUL ETMİYORUZ”
Mahkeme heyeti ile yapılan görüşme sonrası TBB Başkanı Erinç Sağkan basına bilgi verdi. Sağkan, “Aslında olmaması gereken bir yerde, cezaevinde duruşma salonuna girmeye çalıştık. Şu an içeride bir yargılama yapılıyor ama uzun zamandır istenen bir görüntü var, avukatsız yargılamayı bu davada başardılar. Şu an içerisi bomboş, sadece bir tane sanık avukatı var, koca salonda müşteki avukatı bulunmuyor. Bu şekilde yapılan yargılamanın adil olduğunun inanılması bekleniyor. Bunu kabul etmiyoruz. Buna karşı mücadele edeceğiz” diye konuştu.

İktidarın avukatların olmadığı, yurttaşın yalnız bırakıldığı yargılama sistemini kurmak istediğini belirten Sağkan, “Şu an içerideki salon bu isteğin vücut bul muş hali. Çıkacak karar ister doğru olsun ister yanlış olsun görüntüsel olarak adil yargılamanın yapıldığı, tarafsız ve bağımsız bir yargılama neticesinde karar verildiği görüntüsünü verme ihtimali yoktur. Vicdanlarda da bu yargılama her zaman avukatsız bir yargılama olarak hatırlanacaktır” dedi.

“BURADA YAŞANAN ŞEY BİR YARGILAMA DEĞİLDİR”
İzmir Barosunun önceki dönem başkanı Özkan Yücel ise “Sanık müdafisi dışında hiç kimsenin olmadığı bir salonda, yargılamaymış gibi bir kurguyu sahneye getiriyorlar. Bunun tarafı olmayacağız. Hakikatten uzaklaşmak için oynadıkları oyunun, gerçek failleri bulmamak, ulaşmamak için ortaya koydukları oyunun gözler önüne serilmesinden korktular. Toplamadıkları delillerin bütün yurttaşlara ulaşmasından, mahkeme tutanaklarının kayıtlara girmesinden korktular. Bugün burada yaşanan şey bir yargılama değil” dedi.

Yaratılan korku ikliminin devam ettirilmeye çalışıldığını ifade eden Yücel, “Duruşma salonuna avukatları almıyorlar, avukatsız bir yargılama istiyorlar ama biz yurttaşlarımızla beraber, mağdurlarla, ötekilerle beraber yürümekten onur duyuyoruz. Sanmasınlar ki tek mücadele alanlarımız sadece o duruşma salonları. Duruşma salonlarına sokmamak için uğraşsalar da biz mücadele etmeye, bu karanlığın sonunu getirmeye kararlıyız” diye konuştu.

“KAÇAK BİR DURUŞMA YAPILDI”
Davanın avukatlarında Fatma Demirer de “Mahkemeden bu maddi gerçeğin kendileri aracılığıyla ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Adliyeden kaçırılıp buraya getirilerek kaçak bir duruşma yapıldı. Bugünde kaçak bir ceza verildi. Bizim için bir kişinin değil bir zihniyetin cezalandırılması önemli. Mahkeme halkın olmadığı, kamuya kapalı olan, basına kapalı olan bir duruşma yapıyor ve çıkacak kararı biz sanık müdafiden duyacağız. Biz bu yargılamayı kabul etmiyoruz. Verilecek cezanın sadece yasal boyutunu kabul etmiyoruz. Bunun peşini bırakmayacağız” dedi.

“KATİLİ KAÇIRIYORLAR”
Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz ise “Hepiniz hoş geldiniz, ne söyleyeceğimi bilmiyorum. Ben ne devletten ne polisten korkarım. Onlar bizlerin gölgesinden korkuyorlar. Katili Kürt halkından kaçırıyorlar. Türk devleti o katile destek verdi, onun gibi binlerce insanı savunuyor. Biz her zaman büyüğüz, yıkılmayız” diye konuştu.

Cezaevi önünde yapılan oturma eylemi ve açıklamalardan sonra Baro Bahçe’ye geçildi. Avukatlar çıkan karara ilişkin İzmir Bayraklı Adliyesi önünde basın açıklaması yapacak.

2657170cookie-checkDeniz Poyraz davasındaki avukatsız “yargılamada” Gencer’e ağırlaştırılmış müebbet ve 9 yıl hapis

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.