Dersim’de yangın yayılıyor

Orhan KURUL / EVRENSEL – Dersim’de orman yangınları sürüyor. Dersim Baro Başkanı Çetin: “Uçaklar yeterli değilse der yurt dışından uçakların gelip buraya müdahale etmesi gerekiyor. Çünkü yayılmaya yüz tutan bir yangın…”

Dersim’in Hozat ilçesinin Danzi ve Kurukaymak köyü Koçeri mezrasında 17 Ağustos’ta iddialara göre askeri operasyonlar sonrasında başlayan orman yangınları yayılarak devam ediyor. Tunceli Valiliği’nin ‘kontrol altına alındı’ açıklamasının ardından Munzur Vadisi’nde ve Vartinik bölgesinde de alevlerin yükseldiği belirtildi. Yangından yükselen dumanlar şehir merkezine kadar ulaştı.

Hozat’ta başlayan yangının ardından gelen tepkiler sonucu yangına havadan müdahaleler başlamış ve yangın kısmen kontrol altına alınmıştı. Ancak henüz Hozat’ta ki yangın soğutma çalışma devam ederken Munzur Vadisi’nde ve Vartinik bölgesinde de başka yangınların çıktığı öğrenildi.

YANGIN RÜZGARIN ETKİSİ İLE YAYILIYOR
Dersim-Ovacık karayolu üzerinde Fırtına Veli Çeşmesi diye adlandırılan mevkinin üst tarafında dün (Pazar) öğlen saatlerinde başlayan yangına bugün akşam saatlerinde helikopterle söndürme işlemi başladı. Hava kararınca duran söndürme işleminin ardından, yangın rüzgarın da etkisiyle yayılmaya devam ediyor.

Sabah erken saatlerde gönüllülerin, Orman Bölge Müdürlüklerinin ve belediye çalışanlarının söndürmeye çalıştığı yangın, alanın sarp olması ve rüzgarın olmasından kaynaklı kontrol altına alınamamıştı.

BARO BAŞKANI ÇETİN: UÇAKLAR YETERLİ DEĞİLSE YURT DIŞINDAN GETİRİLMELİ

Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin akşam saatlerinde yangının bulunduğu alana gitti. Çetin yangın alanında yaptığı açıklamada yangının yayılmaya yüz tutmuş bir yangın olduğunu söyleyerek uçaklar yeterli değilse yurt dışından getirilmeli” dedi.

YAYILMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR YANGIN

Çetin’in aktarımları şöyle: “Yukarıdan başlayan yangın aşağı doğru inmeye başlamış. Şuan itibariyle buradaki yaban hayvanları dahi yangından kaçarak yola inmiş durumunda. Havadan müdahalenin yapılması gerekiyor. Hem Türkiye’deki uçakların yeterli değilse der yurt dışından bile uçakların, helikopterlerin gelip buraya müdahale etmesi gerekiyor. Çünkü yayılmaya yüz tutan bir yangın…”

Yangın söndürme çalışmalarına katılan yaşam savunucusu Haydar Çetinkaya yangının durumuna dair şunları söyledi: “Dün Munzur Vadisi’nde Fırtına Veli Çeşmesi diye adlandırılan alanın üste tarafında öğleden sonra bir yangın çıktığı bilgisini aldık. Bunun üzerine bölgeye AFAD görevlileri, Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, Erzincan ve Erzurum’dan gelen orman bölge müdürlüğü ekipleri, belediye ekipleri ve birçok gönüllüyle birlikte bölgeye hareket ettik. Gittiğimizde saat 16.00’yı geçiyordu. Kırktan fazla kişiyle çalışmaya gittik. Bir kısmını durdurmaya çalıştık ancak birçok bölgeye müdahale etmekte güçlük çektik. Çünkü yangınım boyutu oldukça büyüktü. Benim de içerisinde bulunduğum ekip gece saat 11’de geri döndü. Oldukça yoğun bir şekilde müdahale ettik fakat yangının hala devam ettiği bilgisini aldık. Munzur Vadisi’nde devam eden yangın dışında şu an Kutudere Bölgesi’nde Vartinik civarında devam eden bir yangın daha var. Oraya sadece Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri müdahale ediyor. Oradaki yangının boyutu da oldukça ciddi ve orada da hızlıca söndürme çalışmasına başlamak gerek.” EVRENSEL (Fotoğraf: Orhan Kurul/Evrensel)

2545410cookie-checkDersim’de yangın yayılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.