Detroit’te hergün Lübnan mitingi yapılıyor

Michigan Eyaleti’nin Detroit kentinde sayıları 50 bine ulaşan Müslümanlar, İsrail’in Lübnan saldırısından beri hergün miting düzenleyip, savaştan sorumlu tuttukları Bush yönetimini protesto ediyor. Şii ağırlıklı olan Detroit Müslümanları camiden çıkıp meydanlara koşuyor.

Çoğunluğu Lübnan ve Filistin Arapları’ndan oluşan Müslüman göstericilere, Hıristiyan Araplar da katılıyor. Detroit’te olaysız, barış içinde geçen İsrail karşıtı bu gösterileriyse, ABD Basını görmezden geliyor.

Şu âna kadar, Detroit’te olanları salt bir kez yayına çıkaran NPR radyo istasyonundan başka, tek bir yerel Arap gazetesi dışında, mitinglere sayfalarında yer veren olmadı.
Detroit’te yayınlanan “The Arab-American News” adlı günlük gazetede haberi yapılan gösterileri, Amerikan kamuoyu da bu yüzden bilmiyor.
 Günlük 30 bin civarında tirajı olan gazeteden öğrenilebildiği kadarıyla, göstericilere günlük mitinglerde slogan attıran hoparlörlü gençler, “Ordunuz hangisi?” diye sorunca kalabalık, “Hizbullah!” yanıtını veriyor. “Lideriniz kim?” şeklinde sorunun slogan karşılığıysa Hizbullah lideri “Nasrullah” oluyor. Eylemciler, savaş sonlanıp İsrail geri çekilene kadar bu gösterilere ara verilmeyeceğini söylüyor.

AMERİKAN YAHUDİLERİ TEDİRGİN

Öte yandan, Detroit ve çevresinde yaşayan Amerikan Yahudileri, günlük gösterilerden duyulan rahatsızlığı yetkililere bildirdi.

Yahudi cemaatinin lideri olan Wendy Wagenheim, “Müslümanların tepkisini anlıyoruz. Kimse savaş istemiyor, ama bu gösterilerin de savaşı durdurmaya bir yararı olmuyor, sadece tansiyonu artırıyor” diye konuştu.

Bu tedirginliklere karşın, gerek alınan önlemlerle, gerekse Müslümanların soğukkanlı davranışlarıyla bugüne dek Detroit ve çevresinde bir taşkınlık yaşanmadığı öğrenildi.


 

1133950cookie-checkDetroit’te hergün Lübnan mitingi yapılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.