Dink cinayeti davası: 6 ay önce aldığımız istihbaratı cinayetten bir gün sonra gibi kaydettik

Dink cinayeti davasında yargılanan istihbaratçı sanık Veysel Şahin, “6 ay önce aldığımız istihbaratı cinayetten bir gün sonra gibi kaydettik” dedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin Yargıtay’dan dönen ve çoğu kamu görevlilerinin yargılandığı 15 sanıklı davada, tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Sanık Veysel Şahin eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz’ün cinayet istihbaratını saklama talimatını verdiğini söyleyerek “Cinayetten 6 ay önce aldığımız ilk istihbaratı cinayetten bir gün sonra almış gibi görev sonuç raporu yaptık” dedi. Dosyanın kapsamlı olması nedeniyle mütalaasını hazırlayamadığını belirten savcıya, süre verilen duruşma 31 Mayıs’a ertelendi.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşmaya, tutuklu sanıklar Okan Şimşek, Gazi Günay, Veysel Şahin ile Dink ailesi avukatı Hülya Deveci ve sanık avukatları ile bazı sanıklar Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla cezaevinden katıldılar. Duruşma savcısı, mütalaasını sunmak üzere süre talep ederek sanıkların tutukluluklarının devamını istedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, taraflardan taleplerini sordu.
“6 AY ÖNCE ALDIĞIMIZ İSTİHBARATI CİNAYETTEN BİR GÜN SONRA ALDIK GİBİ KAYDETTİK”
Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar’ın haberine göre duruşmada savunma yapan Dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli olan sanık Veysel Şahin, “Cinayet bilgisini Metin Yıldız’a aktardık. Bizi dinledikten sonra bunu aşırı sağ masasına iletmemizi, kendisinin de talimat vereceğini söyledi. Toplantı, dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Ali Öz’e de iletildi. İl Jandarma Şube Müdürleri toplantısına biz katılamıyoruz. Cinayetten sonra Coşkun İğci’nin ifadesi ortaya çıkınca Ali Öz bize bu bilgiyi saklamamız talimatını verdi. Cinayetten bir gün sonra gelmiş gibi evrak düzenlendi. Bu emre ben karşı çıkamazdım. Benim amirim Okan Şimşek’tir. Cinayetten 6 ay önce aldığımız ilk istihbaratı cinayetten bir gün sonra almış gibi görev sonuç raporu yaptık. Emir böyleydi. Benim olayla başka bir ilişkim ve suçum yoktur. İstanbul’a gelip keşif yapmadım. Bu cinayeti planlayan ve azmettirenleri tanımıyorum. Biz haberi aldığımız anda amirlerimize bildirdik. Gerisi yetki ve sorumluluğumuzda değil” ifadelerini kullandı.
“ALBAY ALİ ÖZ SONRA KONUŞURUZ DEYİP MEVZUYU KAPATTI”
Veysel Şahin’in ardından savunma yapan Dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi’nde görevli olan sanık Okan Şimşek, de “Trabzon’da görev yaptığımız dönemde, Veysal’ın tanıdığı Coşkun İğci’den aldığımız cinayet bilgisini akşam saatlerinde şube müdürümüz Metin Yıldız’a aktardık. Toplantıda söyledim. İstihbarat değerlendirme toplantısında cinayet istihbaratı söylendi ama komutanımız Albay Ali Öz bunu sonra konuşuruz deyip mevzuyu kapattı. Biz de kendi işimize döndük. İstanbul’a gelişimiz ve Bakırköy’deki görüşmelerimiz başka bir olayla ilgilidir. Muharrem Demirkale darbe teşebbüsüne katıldı, ben onunla konuştum diye ben de tutukluyum. Silahlı terör örgütü üyesi değilim. Keşke darbe teşebbüsü öncesinde de buna terör örgütü diyebilseydik. Bu olayın gerçek yüzü ortaya çıkmasın mı isteniyor? İstanbul’da beraber görev yaptığımız bazı şahısların neden ifadesi alınmadı? Karşı tarafta bir hayat bitti bunu kabul ediyoruz. Üzüntümüzü ifade ettik. Ama biz de mağduruz.”
TALEPLER REDDEDİLDİ
Dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi görevlisi sanık Gazi Günay ise “Herhangi bir Anayasal suç işlemedim” diyerek tahliyesini talep etti.  Sanık Ali Öz de ev hapsinde olduğunu belirterek adli kontrolünün değiştirilmesini talep etti. Diğer sanıklar da tahliyelerini talep etti.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Gazi Günay, Hasan Durmuşoğlu, Muharrem Demirkale, Okan Şimşek, Osman Gülbel, Veysal Şahin, Yavuz Karakay’nın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Sanık Ali Öz hakkındaki ev hapsi kararının devamına ve bazı sanıklar hakkındaki adli kontrollerin devamına karar veren heyet, sanık Faruk Sarı hakkındaki yakalama emrinin infazının beklenmesine hükmetti. Dosyanın mütalaasını hazırlaması için savcılığa gönderilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı 31 Mayıs’a erteledi.
2766320cookie-checkDink cinayeti davası: 6 ay önce aldığımız istihbaratı cinayetten bir gün sonra gibi kaydettik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.