Diyarbakır’da gözaltındaki gazetecilerden 16’sı tutuklandı

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Diyarbakır’da 8 Haziran’da Pel Yapım, Piya Yapım, Ari Yapım ve Jin News haber ajansına yapılan baskınlarda gözaltına alınan 16 gazetecinin sabaha karşı tutuklandığını duyurdu.

Operasyon Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılmıştı ve gazeteciler o günden beri gözaltında tutuluyordu.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) verdiği bilgiye göre savcılığın tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk ettiği 21 kişiden gazeteciler Abdurrahman Öncü, Aziz Oruç, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Lezgin Akdeniz, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Ali Ertaş, Mehmet Şahin, Neşe Toprak, Ömer Çelik, Ramazan Geciken, Remziye Temel, Safiye Alagaş, Serdar Altan, Suat Doğuhan ve Zeynel Abidin Bulut tutuklandı.

Gazeteciler Esmer Tunç, Mehmet Yalçın, Kadir Bayram, basın çalışanı Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen ise adli kontrol tedbirleriyle serbest bırakıldı.

DİSK Basın-İş de tutuklamalara tepki gösterdi ve destek için 17 Haziran Cuma günü Diyarbakır’a gideceklerini açıkladı.

Emniyet, Diyarbakır’da bulunan, Pel Yapım, Piya Yapım ve Ari Yapım isimli ajansların Belçika’da yayın yapan Sterk TV ve İngiltere’de yayın yapan Medya Haber TV isimli televizyon kanallarına program hazırladıklarını öne sürmüştü.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, Sterk Tv ve Medya Haber Tv kanallarının 9 başlıkta 102 programa ait 82 saatlik içeriklerini incelediklerini belirtti. Jin News haber ajansı ile ilgili çalışmaların da eş zamanlı yürütüldüğü söylendi.

Emniyet Müdürlüğü, haber ajanslarına yaptığı incelemelerin ve operasyonun kapsamını şu şekilde açıklamıştı:

  • “Terör örgütü propagandası”
  • “Örgütün üst yönetiminin talimatlarını aktarma”
  • “Son dakika bilgisi girerek, Diyarbakır’dan havalanan F-16’ların hava harekatının örgüt mensuplarına duyurmak amaçlı haber yapma” BBC TÜRKÇE
2615280cookie-checkDiyarbakır’da gözaltındaki gazetecilerden 16’sı tutuklandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.