DİSK: 15-16 Haziran’ın ruhuyla yan yana gelerek direnmeye devam edeceğiz

DİSK, 15-16 Haziran direnişini anayasal haklarını kullandıkları ve sendikalı oldukları için işten atılarak 12 Mayıs’tan bu yana fabrika önünde direnen Asen Alüminyum işçileriyle kutladı.

Dilovası Makine İhtisas OSB’de bulunan Asen Alüminyum işçilerinin direnişi devam ediyor. 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişini Asen Alüminyum önünde kutlayan DİSK, “15-16 Haziran’ın yıl dönümünde bir kez daha söylüyoruz ki; evet bugün yan yana gelme, omuz omuza verme ve birbirimizden güç kuvvet alma günüdür” dedi.

İstanbul, Kocaeli, Bursa gibi bölgelerden metal işçilerinin de katıldığı etkinlikte sanatçı Erdal Bayrakoğlu da sahne aldı. “Yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz”, “Asen işçisi yalnız değildir” ve “İş ekmek yoksa barış da yok” sloganlarının atıldığı etkinliğe DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Limter-İş Genel Başkanı Kamber Saygılı, Dev-Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, İletişim-İş Yönetim Kurulu Üyesi Erman Türkmen’in yanı sıra CHP, Emek Partisi, TKP, TİP, DİP, Uid-Der temsilcileri de destek verdi.

“SENDİKA GİRENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”
Konuşmasında “Asen Metal’e de sendika girene kadar mücadele edeceğiz” diyen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “15-16 Haziran direnişinde DİSK’e sahip çıkan arkadaşlarımızı şehit verdik, o yüzden anma diyoruz. İster direniş ister inat deyin, 15-16 Haziran işçilerin DİSK’e sahip çıktığı ve kapatılmasına inatla direndiği gündür. İsterseniz kutlama deyin çünkü 15-16 Haziran, onbinlerce işçinin fabrikalarda işlerini bırakarak İstanbul’a doğru yürüdüğü ve yasayı geri çektirdiği için bir kutlama günüdür aynı zamanda” dedi. Pes etmeyeceklerini söyleyen Serdaroğlu, “Bu bölge özellikle pandemi döneminde en çok saldırıya uğrayan, sendikalaştıkları için işten atılan, ücretsiz izne mahkum olan işçilerin bulunduğu bir bölge. Özer Elektrik’ten HSK Systemair’den bugün Asen Metal direnişçilerine kadar sendikalı oldukları için bunun acısı yaşatılmak isteniyor arkadaşlarımıza. Biz 52 yıl önce de, Kavel’de de, diğer direnişlerimizde de asla pes etmedik. Bugün de hiçbir yerde pes etmiyoruz. Asen Metal’e de sendika girene kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

“PES ETMEK YOK”
Serdaroğlu’nun ardından konuşan Asen Alüminyum direnişçisi Derya ise, “Destekleriniz için teşekkür ederiz. Ben 6,5 yıldır Asen Metal çalışanıyım. Bugüne kadar çok düşük ücretlerle çalıştırıldım. Zam istediğimiz zaman kapının önü gösterildi. Çalışan arkadaşlarımız sendikaya üye olmak istediklerini söylediklerinde hiç düşünmeden biz de katıldık, iyi ki de katılmışız: Birleşik Metal bugüne kadar hep yanımızdaydı, bundan sonra da olacağına inanıyoruz. Sonuna kadar mücadeleye devam, pes etmek yok” dedi.

“52 YIL ÖNCEKİ MÜCADELE DERS VERİYOR”
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise 15-16 Haziran’ın mücadele dersleri verdiğini söyledi. “15-16 Haziran, DİSK’in önünü kesmek için meclise egemenler tarafından getirilen yasaya karşı Türkiye işçi sınıfının DİSK’e sahip çıkmasıydı” diyen Çerkezoğlu, “15-16 Haziran işçi sınıfının emeğine, ekmeğine, demokrasiye sahip çıkmasının adıydı. Sadece DİSK’li işçiler değil, diğer sendikalara üye işçiler, sendikasız işçiler de 15-16 Haziran’da o yürüyüşte yerini almıştı. Çünkü Türkiye işçi sınıfı o gün de biliyordu, bugün de biliyor ki DİSK’e sahip çıkmak, DİSK’li olmak demek emeğine sahip çıkmak, geleceğine sahip çıkmak, memlekete sahip çıkmak, çocuğunun ekmeğine sahip çıkmaktır. İşte 52 yıl önceki o mücadele bize bu dersleri veriyor” dedi.

“YAN YANA GELEREK DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Yoksulluğa, açlığa ve işsizliğe karşı 15-16 Haziran ruhuyla yan yana geleceklerini söyleyen Çerkezoğlu, “Bugün mevcut düzen, bugün ülkeyi 20 yıldır yönetenlerin tercihleri tümüyle bizlerin emeğini ve ekmeğini küçültmeye, ücretlerimizi baskılamaya dönük bir politikadır. Bugün yaşadığımız bu yüksek enflasyon ve hayat pahalığı bir tesadüf değil. Beceriksizlik, iş bilmezlik hiç değil. Ülkeyi yönetenlerin tercihlerinin bir sonucudur. Bugün yaşadığımız bu yoksulluğa, açlığa, işsizliğe ve bütün haklarımızın elimizden alınmasına karşı 15-16 Haziran’ın ruhuyla yan yana gelerek direnmeye devam edeceğiz. Açlık sınırının altına gerilemiş olan asgari ücretin komisyonun derhal toplanarak güncellenmesini, bütün ücretlerin arttırılmasını, emekli maaşlarının insanca yaşayacak düzeye, en azından asgari ücret düzeyine çekilmesini istiyoruz. Gelirde adalet olması için vergide adalet olmalı diyoruz” diye konuştu.

“BU ZİHNİYETİN İKTİDARINA HEP BİRLİKTE SON VERECEĞİZ”
“Patronlar bizi açlıkla terbiye etmeye çalışıyorlar” diyen Çerkezoğlu, “Bu gücü ve cesareti ülkeyi yöneten siyasi iktidardan alıyorlar. Bu ülkenin Cumhurbaşkanı, Çalışma Bakanı patronlar bugün Asen Metal’de olduğu gibi anayasayı çiğnediğinde en hafif deyimiyle sessiz kalarak ortak oluyorlar. Bizi açlığa ve yoksulluğa mahkum eden, sendikalı olmamıza bile göz diken, sendikal hak ve özgürlüklerimizi yok etmeye çalışan, ülkeyi grevleri yasaklamakla övünerek yöneten bu zihniyetin iktidarına hep birlikte son vereceğiz. Ülkeyi yönetenlere sesleniyoruz; ülkeyi yönetmek demek, üç beş müteahhite garanti ödemeli ihaleler vermek değildir. Ülkeyi yönetmek demek yandaş bürokratlara üçer beşer maaş bağlamak demek değildir. Ülkeyi yönetmek demek, bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üreten işçilere, emekçilere, kadınlara, gençlere insansanca yaşayacağı bir ücret, insanca yaşayacağı bir çalışma hayatı ve sosyal haklar sağlamak demektir. 15-16 Haziran’ın yıl dönümünde bir kez daha söylüyoruz ki; evet bugün yan yana gelme, omuz omuza verme ve birbirimizden güç kuvvet alma günüdür” dedi. (Gebze/EVRENSEL – Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel)

2615250cookie-checkDİSK: 15-16 Haziran’ın ruhuyla yan yana gelerek direnmeye devam edeceğiz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.