‘Doğru adım izolasyonların kaldırılması’

ABD Dışişleri Bakanı Condolezze Rice’ın davetlisi olarak Washington’a gelen Talat, Brookings Enstitüsü ve Stratejik ve Uluslararası Etüdler Merkezi (CSIS) adlı düşünce kuruluşlarının ortak düzenlediği toplantıda, Kıbrıs sorunuyla ilgili konuşma yaptı.


Talat, Kıbrıs’ta çözüm yönünde ilerlemek için ”sihirli değneğin”, Kıbrıs Türklerinin üzerindeki izolasyonun kaldırılması olduğunu belirterek, ”İzolasyonların kaldırılması, kesinlikle adanın birleşmesi yönünde atılmış önemli bir adım olacaktır” dedi.


Daha önce Kıbrıs Türklerinin politikasının, adanın birleşmesi yönünde olmadığını, ancak bu yaklaşımın izlenen kararlı politikalarla değiştirildiğini belirten Talat, ”Eskiden Kıbrıs Türk politikaları, çözümün önündeki engel olarak görülürdü. Şimdi, benim fikrime göre çözümsüzlüğün nedeni, Rum liderliğinin, Kıbrıslı Türklerle gücü paylaşmayı istememesidir. Rumlar, bizi kendilerine eşit görmüyor, azınlık olarak görüyorlar” diye konuştu.


Talat, izolasyonların kaldırılmasının Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere yardım edeceğini de belirtti.


Kıbrıslı Türklerin, para yardımından çok ticareti destekleyecek düzenlemelerin yapılmasını istediğine dikkati çeken Talat, AB’nin söz verdiği 259 milyon Avro’yu serbest bırakmasının, kendileri için çok büyük bir önem taşımadığını söyledi.


ABD’den de şu ana kadar izolasyonların kaldırılması yönünde henüz somut bir yanıt gelmediğini belirten Talat, Amerikan kongre üyeleri ve işadamlarının Ercan Havaalanı üzerinden KKTC’yi ziyaretlerini ise ”Çok olumlu bir tutum” olarak nitelendirdi.


Talat, ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın kendisini Washington’a davet etmesinin de ”cesaret verici” olduğunu kaydetti.


KKTC Cumhurbaşkanı Talat, görüşmelerin başlaması için ABD’nin, BM Güvenlik Konseyi’ndeki nüfuzunu kullanabileceğini ifade etti.

683390cookie-check‘Doğru adım izolasyonların kaldırılması’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.