DSİ’nin 4 yıl önce teslim aldığı köprüyü taşkın vurdu

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Darıbükü köyünde Aralık 2020’de DSİ tarafından kesin kabulü yapılan köprü sel sularına kapıldı. Köylülerin arazilerine ulaşımını sağladığı tek köprü kullanılamaz hale geldi. 2016 yılında su tutmaya başlayan Kasımlar Barajı ve HES projesinin suları altında kalan kamu yapılarından biri olan köprünün yerine yüklenici Gülsan Holding tarafından köyün kuzeyinde Ayvalı Çayı üzerinde yaptırılan menfez üzeri beton geçit, usule uygun olmadığı gerekçesiyle eleştiri konusu olmuştu. DSİ 18. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, 20 Aralık 2020 tarihinde projeyle birlikte köprünün de kesin kabulünü yapmıştı.

Köprüçay’ın ana kaynaklarından biri olan Ayvalı Çayı üzerinde Gülsan Holding tarafından inşa edilen Kasımlar Barajı ve HES projesi 2016’da su tutmaya başladı. Ancak Aralık 2020’de DSİ 18. Bölge Müdürlüğü tarafından kesin kabulü yapılarak işletmeye alınan HES projesinin neden olduğu sorunlar bir türlü bitmiyor.

SUYA GÖMÜLEN KÖPRÜNÜN YERİNE ‘MENFEZ ÜSTÜ GEÇİT’ YAPTILAR

Bir kısmı barajın suları altında kalan Darıbükü köyünde birçok aile göç etmek zorunda kaldı. Kalan aileler de su altında kalan köprü yüzünden vadinin batısındaki üretim alanlarına erişim olanağını kaybetti. Yüklenici firma, köylülerin ısrarıyla yerleşim alanından uzak bir noktaya menfez üzerine beton dökerek bir geçit yaptı. Ayvalı çayı üzerinde usule aykırı şekilde yapılan menfez geçit, “köprü” olarak 2020 yılında DSİ 18. Bölge Müdürlüğü yetkililerince kesin kabulü yapıldı.

TAŞKINDAN ZARAR GÖREN ‘KÖPRÜ’ KULLANILAMAZ HALE GELDİ

Nehrin taşkınlarına dayanamayan menfez geçit, kesin kabulünün yapılmasından bir ay sonra korkulukları sele kapılarak zarar gördü. Önceki gün yağan yağışla yükselen sular bu kez baraj şirketinin yaptığı uyduruk köprüyü yıkarak kullanılamaz hale getirdi. Nehrin karşısındaki arazilerine ulaşımı bir kez daha engellenen köylüler, yetkililere seslenerek bir an önce köprülerinin onarılmasını talep etti.

Su altında kalmadan önce köylülerin arazileriner ulaşımı sağladığı köprü
Köprüsünü yitiren köylülere ait araziler
Köprünün kesin kabulünü Aralık 2020’de DSİ 18. Bölge Müdürlüğü yaptı
Köprü
Köprü diye yapılan menfez üstü beton yapı
Köprü diye yapılan menfez üstü beton yapı
Darıbükü köylülerinin arazilerine tek ulaşım kaynağı olan köprü selde tahrip oldu, araç geçişine kapandı
Ayvalı Çayının taşmasıyla menfez üzerine beton dökülerek inşa edilen köprü zarar gördü

 

2756780cookie-checkDSİ’nin 4 yıl önce teslim aldığı köprüyü taşkın vurdu
Önceki haberMeçhul Paşa oyunu: Zaman değişiyor, ruh hep aynı kalıyor!
Sonraki haber“CHP İçinde İstanbul’un Kaybedilmesini İsteyenler Var”
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.