DSP’li Yağız’ın Odatv önergesi ‘Anayasaya aykırı’ bulundu!

ŞAHİN, ERDOĞAN’I GÖZÜ GİBİ KORUYOR

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı gözü gibi korumaya devam ettiğini öne süren Yağız, Şahin’in Başbakan’a yönelik can alıcı, çok önemli soruları hemen geri püskürttüğünü söyledi. Odatv baskınıyla ilgili meclise verdiği soru önergesinin işleme alınmaması üzerine yazılı bir açıklama yapan Yağız, Odatv’nin imtiyaz sahibi ve yöneticilerinin gözaltına alınmasıyla ilgili Başbakan Erdoğan’a ilettiği 15 Şubat 2011 tarihli yazılı soru önergesinin, Meclis Başkanı Şahin tarafından işleme bile almadan iade edildiğini belirtti.

HENÜZ AÇILMIŞ DAVA YOK

Şahin’in iade gerekçesi olarak, TBMM İçtüzüğü’nün malum 96 ve 97’inci maddelerinin yanı sıra Anayasa’nın 138. Maddesi’ni gösterdiğini ifade eden Yağız, “Anayasa’nın 138. Maddesi, “Görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz” deniliyor. Böyle deniliyor ama gözaltına alınan Odatv’nin imtiyaz sahip ve yöneticileri hakkında henüz açılmış bir dava yok ki” açıklamasında bulundu.

DAVAYI ASIL BAŞBAKAN ETKİLİYOR

Yağız, önergesinde adına ‘Ergenekon’ denilen davayı değil, basın özgürlüğüne baskı anlamı taşıyan göz altıların ‘Ergenekon’ süreciyle ilgili olup olmadığını sorduğunu belirterek, “ama Sayın Başkan, bunu davaya yönelik etkileme gibi algılayıp sorularımın Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia ediyor. Eğer davayı etkilemekten bahis açılacakça, bunu en net biçimde yapan birinden söz etmek gerekiyor ki, o da Sayın Başbakan’dır. Başbakan, davanın savcısı olduğunu söyleyecek kadar dava üzerinde etki yapmaya çalışmıştır. Bir açıklamasında da servetini dile getiren birinin Silivri’de olduğunu söyleyerek Ergenekon davası üzerindeki etkisinin ne kadar güçlü olduğunu çok açık biçimde ortaya koymuştur” dedi.

İŞTE YAĞIZ’IN MECLİS’TEN GERİ ÇEVRİLEN ODATV SORULARI

Açıklamasında, Odatv’nin basılması ve İmtiyaz Sahibi Soner Yalçın ile Sorumlu Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve Editör Ayhan Bozkurt’un gözaltına alınmasının medyada tepkiyle karşılandığını vurgulayan Yağız, tepki gösterenler arasında çeşitli basın örgütleri ve gazeteci- yazarların yanı sıra iktidarı destekleyen Sabah Gazetesi Yazarı Nazlı Ilıcak’ın da yer aldığını anımsatarak Başbakan Erdoğan’ın yanıtlamasını istediği ancak ‘Anayasa’ya aykırı’ bulunarak işleme bile alınmayan sorularını şöyle sıraladı:

-Oda TV’nin basılması ve yöneticilerinin gözaltına alınması, adına “Ergenekon” denilen soruşturma/dava süreciyle mi ilgilidir?

-Bu baskın ve göz altıların, medyada muhalif yayın yapanları sindirme ve basın özgürlüğüne vurulan yeni bir darbe olduğu yönündeki görüşleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

-Muhtemelen Haziran ayında yapılacak olan genel seçimler öncesinde basına yönelik yeni baskın ve gözaltılar olacağı iddiaları ileri sürülmektedir. Bu iddiaları nasıl karşılıyorsunuz?

-Öte yandan, Taraf Gazetesi Muhabiri Mehmet Baransu, adına “Balyoz” denilen davayla ilgili olarak eski genelkurmay başkanlarından Yaşar Büyükanıt ile İlker Başbuğ’un da tutuklanacağını iddia etmiştir. Bu iddia doğru mudur?

1523220cookie-checkDSP’li Yağız’ın Odatv önergesi ‘Anayasaya aykırı’ bulundu!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.